Å kjøpe hund, er ingen enkel prosess
Som valpekjøper får man mange tips om å gjøre grundig research og være forsiktig, men hvordan skal man gå frem? Det har vi forsøkt å gjøre noe med. Vi i DoggieBag har laget en "Kjøpe Valp" serie, som er skreddersydd for å hjelpe deg gjennom denne spennende prosessen.
- Del 1 - Hva burde man tenke på når man skal skaffe seg hund?
- Del 2 - Hvordan velge riktig oppdretter når du skal kjøpe valp?
- Del 3 - Kommer snart
Valg av oppdretter
Når du har valgt hvilken type hund du ønsker deg er det på tide å finne riktig oppdretter, eventuelt også hvilke linjer du vil ha hund fra. I de fleste raser er det et hav av oppdrettere, og det kan føles som en nærmest umulig jobb å finne oppdrettet som passer for deg. Vi leser også stadig om skrekkeksempler på dårlig oppdrett, svindel o.l. Så hvordan kan en som kjøper sikre seg best mulig? Hva betegner en god oppdretter?
Jeg vil anbefale at man går for en oppdretter som setter hundenes helse og mentalitet først. En oppdretter som bevisst avler for en positiv utvikling for rasen. Dette betyr at oppdretter avler på friske individer, og at de i det minste følger raseklubbens retningslinjer og avlskriterier.
Enkelte oppdrettere har for eksempel krav til valpekjøpere om at man må ta hd/ad røntgen, mentalteste, bruke hunden i hundesport/tjeneste, eller stille ut hunden på utstillinger. Dette er som regel gode tegn på at oppdrettere er seriøse. En del oppdrettere legger ut helseresultater på alle hunder i deres oppdrett på hjemmesidene sine, slik at du enkelt kan få oversikt over linjene til hundene. Dette syns jeg er veldig positivt. Man kan lete opp disse resultatene selv, men det krever ofte litt mer innsats fra kjøpers side, ettersom man må inn på kennelklubbens nettsider og søke derfra. Som kjøper lærer jeg mye av slike oversikter. Jeg kan tydelig se hvilke kriterier oppdretter setter for avl. Noen oppdrettere syns det er ok å avle på HD grad C, mens andre oppdrettere avler kun på HD grad A (fri). For meg er det også viktig at oppdretter mentaltester hundene, spesielt de som skal avles på videre.
Resultater fra helsetester og mentaltester på norskregistrerte hunder blir registrert i Dogweb. Her kan du søke opp hunder på stamtavlenavn, eller ID-nummer for å sjekke blant annet helsestatus. Er oppdretteren seriøs vil du finne alle deres hunder registrert her med helseopplysninger og stamtavle. Utenlandske kennelklubber har også slike databaser, som man kan søke seg frem til.
En seriøs oppdretter for meg er en oppdretter som krever at alle valpekjøpere også skal teste hundene sine ved en viss alder. Hva hunder testes for avhenger noe av hvilken rase det er og hvilke eventuelle helseutfordringer hundene er spesielt utsatt for. For eksempel er Patellalaksasjon ganske vanlig hos små hunder, og de fleste småhunder må derfor ha kjent patellastatus med godkjent grad av patella for å kunne avles på, mens andre raser ikke behøver å sjekkes for Patellaluksasjon fordi det svært sjeldent oppstår hos rasen. Undersøk derfor hvilke helsemessige utfordringer rasen du velger kan ha, og sørg for at oppdretter du velger tester hundene for alle disse.
Bruk tid på å gjøre grundig research.
Mitt beste råd for å finne oppdretteren som passer for deg er bruk TID! Bruk tid på å gjøre grundig research.
- Har raseklubben retningslinjer for avl?
- Har raseklubben oppdrettere de anbefaler?
- Er det oppdrettere de fraråder?
Flere raser er særlig utsatt for helseproblematikk, enten det er hd/ad, pusteproblemer eller allergi. Hva gjør raseklubben, og ikke minst oppdretter for å arbeide for en friskere rase?
Når du har funnet noen potensielle oppdrettere anbefaler jeg at du tar kontakt og snakker med andre som har hunder fra samme oppdrett. Det man kan gjøre for å finne disse eierne er enten å søke opp hunder med kennelnavnet på Dogweb, finne navn på eiere der og deretter ta direkte kontakt. Du kan også høre på ulike hundegrupper på Facebook (de fleste raser har sin egen gruppe) om noen har hund fra det oppdrettet. Lytt til deres erfaringer med oppdretter og hunden de har. Hvis du har mulighet så ta deg gjerne tid til å hilse på hundene også. Dette mener jeg er veldig viktig for at man skal sikre seg best mulig. For det er dessverre slik at enkelte oppdrettere forsøker å skjule helseproblemer som f.eks. allergi. For meg er det også viktig å vite hvordan oppdretter følger opp valpekjøperne sine i etterkant. Jeg ønsker å kunne kontakte oppdretter og få veiledning derfra om det oppstår problemer, eller om jeg blir usikker på noe. Da er det viktig at jeg har funnet en oppdretter som er genuint interessert i å følge opp valpene i sitt oppdrett. Men jeg vil heller ikke ha en oppdretter som krever kontinuerlig kontakt og oppdateringer. Det føler jeg lett kan bli slitsomt.
Jeg spør også oppdretter om hvordan han/hun velger hvilken valp som skal hvor. Jobber oppdretter kun etter ventelister? Blir valper plassert kun etter ønsket kjønn/farge? Eller ser oppdretter på utviklingen til valpene og forsøker å plassere dem i riktige hjem ut i fra hvilken utvikling valpene viser? Mentaltester oppdretter valpene (valpetest)?
En siste ting som er viktig for meg er hvilken plan oppdretter har for sosialisering av valpekullet, og når oppdretter ønsker henting av valpene. Mer om hva jeg forventer og hva jeg ønsker av oppdretter på disse områdene skriver jeg mer om nedenfor.
Når valget er tatt
Du har nå valgt rase og oppdretter. Kanskje har du også selv bestemt hvilke linjer og hvilken kombinasjon du vil ha valp fra. Det neste jeg ville gjort er å reise for å hilse på oppdretter og foreldredyr. Å møte foreldrene vil gi deg et inntrykk av både hvordan hundene er, men også om hvilket type hundehold oppdretter har. Er det oppdrettere som sier at du ikke kan møte foreldre, da spesielt mor, eller ikke vil møtes hjemme hos seg ville jeg styrt unna. Jeg ville ikke kjøpt en valp der jeg ikke fikk møte mor og resten av kullet av flere grunner. Først og fremst viser det seg at det er en vanlig metode for de som har valpefabrikker/smugler inn valper å selge valpene uten at fremtidige eier får møtt mor og valper i forkant. Ofte får de kun bilder tilsendt som bevis på valpen/kullet. Om oppdretter ikke vil møtes hjemme hos seg, slik at du får møte mor og kullet vil de samme varselbjellene ringe hos meg. Da er det noe som er galt, enten ved oppdrettet eller ved mor/valper. Jeg ville heller ikke kjøpt en valp om jeg føler at hundene i oppdretters hjem ikke blir behandlet godt, eller om jeg ser/frykter bruk av aversive metoder.
Når kullet er født ville jeg også reist for å besøke valpene. Dette fordi jeg vil se hvordan valpene har det hos oppdretter, hvordan mor er med valpene, og ikke minst hvordan valpene utvikler seg.
Hunders første sosialisering skjer i valpekassa og tiden de er hos oppdretter. Dette er en viktig og verdifull tid, og derfor er jeg opptatt av hva oppdretter gjør for å sosialisere hundene. For meg er det viktig at valpene får erfaring med andre mennesker, hunder og verden utenfor valpekassa i perioden de fremdeles bor hos oppdretter. Dette betyr at jeg snakker med oppdretter om sosialiseringen til valpene. Jeg ønsker at de tilvennes forskjellige lyder som er vanlig i et hjem, skrangling fra kopper og kjeler, støvsuging osv. Det er veldig forskjellig hvor mye oppdrettere gjør på dette området. Noen gjør lite, men strengt tatt det som er nødvendig, andre gjør kanskje litt for mye. Oppdrettere som har valpekullet isolert for seg selv, og som ikke gjør en innsats for å sosialisere valpene er oppdrettere jeg styrer unna.
Henting av valp
Når du henter valpen skal den være minst 8 uker gammel. Flere ting skal da være i orden og klart når du kommer.
Du skal ha en gyldig kontrakt på kjøpet. Her har NKK standariserte kontrakter man kan bruke.
- Valpene skal ha chip og chipen skal være registrert på deg FØR du henter hunden.
- Det skal følge med en helsebok der det er registrert hvilke vaksinasjoner hunden har fått og når (stemplet og signert av veterinær).
- Registrering av kullet. Du skal få med papirer på at kullet er registrert i NKK. (Dette gjelder renrasede hunder. NOX registeret brukes for blandingshunder, men det er ikke så vanlig med registrering av blandingskull).
De siste årene har det dessverre vært mange saker der valpekjøpere har blitt svindlet. For eksempel ved at de har fått smuglervalper, valp fra valpefabrikker, eller at de ikke har fått papirene på hunden.
For å sikre seg best mulig mot slike situasjoner er det viktig at vi som kjøpere gjør grundigst mulig forarbeid. Dessverre kan man likevel ende opp med å få en syk hund, det er aldri noen garanti, men sannsynligheten for at noe slikt skjer blir betydelig mindre om man tar seg god tid og undersøker i forkant.
Les også Hva burde man tenke på når man skal skaffe seg hund?
Jeg håper at disse rådene vil hjelpe deg i jakten på det nye familiemedlemmet.
Lykke til!