Den magiske valpetiden
Det er lite som kan måle seg med den gleden det er å få en ny valp i hus. Valpetiden er likevel en travel tid, og det er så mye en valp skal oppleve og lære for å bli en trygg og god voksen hund.
I denne serien vil jeg skrive om valpetiden fra vi henter valpen og får den hjem til oss. Artiklene vil handle om alt fra miljøtrening og sosialisering til hvordan vi lærer valpen å være hjemme alene.
Del1: De første ukene med ny valp.
Del2: Hva skal jeg gjøre når valpen min biter?
Del3: Hvordan få valpen husren?
Tid sammen
Valpetiden er for de fleste en veldig fin tid. Vi begynner å glede oss helt fra vi bestemmer oss for å kjøpe valp, og forventningene stiger etterhvert som tiden for å hente valpen nærmer seg. Kanskje har dere allerede mange planer for hva dere skal gjøre sammen og alt dere skal oppleve?
Det aller viktigste vi må forberede oss på før valpen kommer er at vi får nok tid sammen! Derfor er det viktig at du enten planlegger henting av valp opp mot fastsatt ferietid, eller at du tar ut så mange uker med ferie du kan når du skal hente valpen. Det er stor sannsynlighet for at det blir søvnløse netter og at du ikke får gjort så mye annet enn å passe på valpen de første ukene. Det sier seg selv at en 8-16 jobb ikke passer med en ny valp i hus.
De fleste av oss ønsker en hund som kan være med oss på det meste vi gjør, uten at det skal by på problemer. For at vi best skal tilrettelegge for resten av hundens liv er det derfor viktig at valpetiden ikke går til kun kos og lek.
Det er lurt å planlegge og strukturere treningen til valpen fra første stund.
Pregningsfasen
Å legge til rette for riktig og god trening i valpetiden er spesielt viktig fordi erfaringer valpen gjør seg i denne perioden legger grunnlaget for hva den tar med seg resten av sitt liv. Den beste tiden for sosialisering og miljøtrening av valpen er frem til den er ca. 20 uker. Fra valpen er 3-20 uker er den i det vi kaller pregningsfasen, og alle erfaringer den gjør seg i denne tiden er med på å forme hvordan resten av hundens liv vil være. De fleste av oss henter valpen ved 8 uker. Dette betyr at vi her kan lære valpen mye, og ved å gi den mange (helst kun) positive erfaringer vil vi kunne unngå flere vanskeligheter senere i hundens liv.
Men hva er trening for en valp?
Det er jo ikke slik at vi skal ta de med til hundeklubben og trene i timesvis, eller gå flere kilometer i skogen. For å gjøre det enkelt kan du tenke deg at alt valpen opplever er trening. Alle besøk, alle nye miljøer, alle erfaringer den gjør er trening. Dette betyr dermed at jo bedre vi får tilrettelagt slik at valpen får positive erfaringer og at vi jobber med å forsterke de tingene vi ønsker å ha hos den voksne hunden vil være konstruktivt. Å strukturere treningen til valpen er derfor lønnsomt i lengden, uansett om du har planer om å trene hundesport eller ikke.
Det viktigste for valpen i pregningsfasen er å oppleve nye miljøer, mennesker og dyr. Den vil ikke ha behov for å hilse på alt og alle, men å se, oppleve og lytte. God sosialisering av valper innebærer altså ikke at vi skal la den hilse på alle, da dette vil kunne skape et negativt stress. Hunder som er veldig sosiale og blir vant med å få lov til å hilse på “alt og alle” får ofte et forventningsstress knyttet til dette, enten det er andre hunder eller mennesker. Velg derfor heller ut hvem valpen skal hilse på. Har den ikke møtt barn før - hils på barn. Har den ikke møtt noen på sykkel - hils på mennesket og sykkelen. Gjør det samme med sosialisering med andre hunder og dyr. Velg ut hvilke få valpen skal hilse på og tren på å ignorere de andre. Den beste sosialiseringen med andre hunder er at valpen får oppleve hunder i alle størrelser og fasonger. Dette betyr ikke nødvendigvis at den må hilse på. Les gjerne artikkelen om sosialisering mellom hunder her.
De første ukene hjemme
De to første ukene etter du har hentet valpen er det fint om valpen blir kjent med hus, tomt og miljøet der den vil ferdes til vanlig. Introduser den også gradvis for mennesker den vil ha i livet sitt. Familien først, deretter nær omgangskrets. En fin måte å strukturere denne treningen på er å dele opp dagen i økter. En økt en dag kan være at det kommer besøk til dere, eller at dere beveger dere rundt i området utenfor. Ved å planlegge korte, men konstruktive og opplevelsesrike økter som deretter blir fulgt av hvile og ro er en fin måte å starte ro trening på også. Slik får du passet på at valpen får nok søvn og hvile, samtidig som den opplever noe nytt hver dag. Pass på at valpen får ro til å sove før den blir overtrøtt. Det hjelper som regel at vi setter oss ned i nærheten av den og slapper av vi også. Valpetiden er super for å lese alle de hundebøkene du ikke har lest enda 😉
Etabler rutinene du ønsker å ha med en gang. Bestem deg for hvordan situasjonen skal se ut ved fôringstid, når dere skal ut på tur, når dere skal passere andre hunder, skal inn/ut dører og lignende. Eksempelvis er det viktig for meg at hundene har god selvkontroll og at de kan kontrollere forventningene sine. Derfor trener jeg kontakt og “vær så god” til matskåla allerede fra første fôring. Du kan lese mer om kontaktøvelser her.
Trening og aktivisering
Etter de første ukene er gått begynner jeg ofte med lett trening utenfor hjemmet, da i form av lek. De første månedene dere har valpen anbefaler jeg å leke på nye steder flere ganger i uka. Da legger dere et godt grunnlag for positivt samarbeid. Lek med både leker og lek med godbiter, husk også på å skape variasjon i leken. Har valpen fått en favorittleke, eller godbit, er det viktig at den ikke får denne hver gang. Slik skaper du høyere verdi for de andre lekene og godbitene.
Les gjerne disse artiklene for å få en innføring i lek med leker og lek med godbiter:
Hvorfor er det så viktig å leke med hunden?
Hvordan kan vi leke med godbiter?
Nå er valpen rundt 10 uker gammel, og jeg begynner å ta den med “overalt”. Jeg følger fremdeles planen om 1-2 nye opplevelser hver dag. Det er vel så viktig å ikke overaktivisere valpen som å passe på at den får god miljøtrening og sosialisering. Dette betyr at dager vi ikke er på en ny plass og leker sitter vi kanskje bare utenfor butikken og ser på mennesker som går forbi.
Belønn all atferd du vil ha mer av. Dette kan for eksempel være tilfeldig kontakt ute, at hunden går pent i bånd, at den tør å utforske noe den syns er litt skummelt, eller at den er rolig når noen hilser på den. Du bør altså alltid ha mat og leke i lomma uansett hvor dere er.
Hunder vil alltid gjøre det som lønner seg for dem, så jo tidligere du får forsterket og fremelsket den atferden du ønsker, jo mer av den vil du få.
Varier belønningene mellom mat, leke, kos og ros. Å leke som belønning kan også være å herje med deg.
I valpetiden bruker man ekstremt mye mat og godbiter som belønninger. Et tips for å passe på at valpen ikke blir matlei og at den får i seg alt den trenger av næringsstoffer er derfor å bruke det meste av hundens dagsrasjon av fôr i trening (som godbiter).
Gå pent
Jo tidligere vi starter å trene på disse øvelsene, jo lettere vil det bli etterhvert som hunden vokser. I takt med at den vokser i størrelse utvikler den seg også og får etterhvert mange egne meninger om ting. Resten av verden og forstyrrelsene vi finner der vil også bli mer fristende etterhvert som hunden blir eldre. Har du fra den var valp lært den at det lønner seg å ikke dra i båndet, og at det lønner seg å være ved din side vil du kunne unngå mange konflikter i fremtiden.
Ønsker du at hunden skal lære å ikke dra i båndet på tur er dette noe dere kan begynne på å trene fra ca. 10 ukers alder.
Du kan trene på dette både når valpen er løs og i bånd.
Når man begynner innlæring av dette på små valper er det viktig at man begynner med å forsterke to ting:
1: At de følger etter oss med slak line.
2: At de går på vår venstre side med slak line.
Jeg deler opp denne treningen i ulike faser. Dette gjør det enklere for oss som førere å se når hunden er klar for å gjøre øvelsen litt vanskeligere.
Fase 1: Vi rygger bakover og lokker på hunden for å få den til å følge oss. Når den gjør det roser vi og belønner. Dette gjentar vi til hunden følger villig etter uten at vi behøver å lokke noe særlig på den. Da har den altså lært seg at det lønner seg å følge etter oss.
Fase 2: Etter et par repetisjoner der hunden villig følger snur vi oss plutselig slik at hunden kommer opp på vår venstre side. Belønn hunden rikelig her. Repeter denne fasen flere ganger, helt til du føler hunden mestrer det.
Fase 3: Repeter øvelsen som beskrevet over. Når hunden er på din venstre side skal du nå gå et par steg fremover. Holder hunden seg ved din venstre side med slak line belønner du rikelig. Hvis ikke må du jobbe videre med fase 2.
Fase 4: Når hunden mestrer å gå ved din venstre side med slak line et stykke er det på tide å begynne med samme trening i vanskeligere miljøer. Når du bytter miljø kan det hende at du må repetere fase 1 og 2 de første gangene. Lykkes ikke hunden er miljøet for vanskelig.
Det hunden lærer ved denne typen trening er at det alltid vil lønne seg å gå rolig og pent ved siden av deg. Før hunden har lært denne øvelsen og vi befinner oss i en situasjon der jeg vil ha hunden ved min venstre side i slak line bruker jeg mat og belønner den gjennom situasjonen. Dette kan for eksempel være ved en passering.
For videreutvikling av øvelsene kan du lese “gå pent” artikkelen her.
Husk at alt valpen gjør og opplever er trening. Dette betyr også at hvis den får mulighet til å gjøre masse den ikke skal, så vil den også bli skikkelig god på dette 😉 Det er også mye lydighetstrening man kan begynne med tidlig. Husk bare at det er en valp og det er da best med flere korte økter enn få lange.Det er viktig å gi seg lenge før valpen mister interessen!
I de neste artiklene vil jeg skrive mer om valpetiden, miljøtrening og alt valpen skal lære på disse korte månedene.