Hundens 5 om dagen
Balanse og kroppsbeherskelse er ett av punktene under Hundens 5 om dagen. Dette punktet går ut på at hunden skal få brukt kroppen utover den daglige mosjonen. Målet mitt med denne artikkelen er at jeg vil vise hvordan du kan legge til rette for trening i balanse og kroppsbeherskelse, slik at denne treningen også kan finne sted på turen dere likevel går.
En sterk kropp
Balansetrening er viktig for alle hunder. Denne type trening styrker hunden og gir god kroppsbeherskelse. Hundens kropp, som vår, er avhengig av en sterk kjernemuskulatur for å fungere optimalt. Kjernemuskulatur er stabiliseringsmusklene i kroppen, og med en sterk kjernemuskulatur vil man derfor lettere kunne forebygge skader.
En godt trent kjernemuskulatur vil spesielt bidra med å forhindre slitasjeskader, leddproblemer og ryggproblemer.
Det betyr også at om uhellet først har skjedd og hunden har skadet seg, vil en hund som har et godt muskulært grunnlag raskere komme seg gjennom rehabilitering.
Gjennom balansetrening får hunden også bedre kroppsbeherskelse, og den blir blant annet mer bevisst på at den har, og kan, bruke alle fire labber. Balansetrening er mye brukt i rehabilitering av skader, og vi ser igjen og igjen at dette er noe som gagner hunden.
Har du en hund som har skadet seg vil jeg anbefale at du kontakter en terapeut som er utdannet på rehabilitering av hund før du igangsetter trening hjemme. Slik vil du kunne få et tilpasset opplegg til nettopp din hund og du vil få veiledning slik at du unngår å gjøre aktiviteter som vil belaste hunden feil.
Det er viktig at vi hele veien er påpasselige på at vi ikke overbelaster hundene våre. Legg til rette for at hunden vil mestre øvelsene, slik at du gradvis kan øke vanskelighetsgraden.
Tenk at denne typen trening krever en viss grad av tilvenning, på lik linje med annen trening og fysisk belastning.
Kroppsbeherskelse
Man kan trene hundens balanse og kroppsbeherskelse på flere måter. Det er mange forskjellige triks som styrker muskulaturen og øker kroppskontroll. Man kan trene hunden på forskjellige balanseputer og man kan gjøre en del ulike øvelser i løpet av de daglige turene. Morsomme øvelser dere kan gjøre på turen deres beskriver jeg i avsnitt nedenfor.
Triks som å «sitte bamse» og «opp på to» er fine øvelser for å styrke kjernemuskulatur og balanse. Å lære hunden å løfte de ulike labbene på kommando er også kule triks, og ikke minst gir det god trening i kroppsbeherskelse. Andre triks og øvelser som gir økt kroppsbeherskelse er for eksempel at hunden skal plassere alle fire labber i en boks/eske. Etterhvert som hunden mestrer en størrelse jobber dere gradvis nedover til mindre og mindre bokser/esker.
Å lære hunden ulike targetøvelser til bakben, forben og snute er også gode øvelser. Targetøvelser vil også være nyttig til innlæring av ulike triks og lydighetsøvelser.
En annen metode er å bruke Cavaletti. Dette er øvelser som hestemiljøet lenge har brukt og som begynner å bli mer utbredt blant hundeeiere også. Cavaletti er små, lave hindere som hunden skal gå over. Dette gir god trening i kroppsbeherskelse, samtidig som det bidrar til å styrke hundens muskulatur.
Balansetrening
Mange har kjøpt inn balanseputer til hundene sine. Ved å bruke ulike balanseputer er det mange øvelser en kan gjøre for å styrke hunden. Dette er super trening! Ikke bare jobber hunden godt med kroppen, det er også veldig morsomt å jobbe med hunden i slike øvelser. Om du skal trene en del med balanseballer og -puter anbefaler jeg at du og hunden din først går et kurs, slik at du vil få god innlæring i hvordan du bruker de forskjellige rekvisittene.
Balansetrening på turen i skogen
Vi behøver derimot ikke å kjøpe inn mange dyre rekvisita for å trene og styrke hundene våre. Vi kan også benytte oss av miljøet vi har rundt oss.
Tenk deg at dere er på en helt vanlig tur. Går du skogsturer vil du og hunden gå i ulendt terreng. Dette i seg selv er god trening for både to- og firbente. Du vil også kunne gå forbi store steiner, trær som har falt over ende, tømmerstokker og stubber. Benytt disse mulighetene til å trene! Du kan lære hunden å krype under, eller hoppe over det meste.
Ha med masse godbiter på tur, eventuelt også en leke.
Å alltid ha noe i lommene er generelt veldig lurt når vi er ute på tur. Du vet aldri når det kan dukke opp en situasjon der dere kan trene.
I forhold til innkalling og vanskelige passeringer er det også lurt å alltid ha noe på lur.
Hvordan begynne?
Om hunden ikke har gjort denne typen øvelser før er det lurt at du viser hunden hva den skal gjøre i begynnelsen. Du kan selvsagt også velge å ta dette som en økt i problemløsning, slik at hunden selv skal finne ut av hva den skal gjøre. Det vil ofte ta litt lengre tid bare 🙂 Velger du å vise hunden hva den skal gjøre, lokker du hunden opp på steiner og stubber dere går forbi. Belønn hunden for å hoppe opp på gjenstanden og belønn hunden for å bli værende oppå. Deretter kan du få hunden til å gjøre ulike øvelser oppå steinen/stubben/stokken.
Når hunden er oppå gjenstanden kan du navnsette ved å for eksempel kalle en stubbe for «stubbe» og så videre. Grunnen til at jeg navnsetter steiner og stubber er fordi jeg vil at hundene mine skal kunne sendes til en av disse. Om vi går tur i skogen og jeg plutselig sier “stubbe” vil jeg at hundene skal kunne løpe frem for å finne en stubbe de kan hoppe opp på. Dette er strengt tatt ikke en kommando de må lære, men jeg syns det er morsomt å legge inn litt ekstra trening med at de må finne steiner og stubber selv.
Øvelser mine hunder ofte gjør på stubber, steiner og stokker er sitt, dekk, stå, bamse, opp på to og high five. Jo mindre plass de har, desto vanskeligere blir det for dem å holde balansen. Som med all annen trening er det viktig at man øker kravene for øvelsene gradvis. Dette betyr at du begynner treningen på ting der hunden har godt nok med plass, slik at den trygt kan gjøre øvelser og bli kjent med konseptet før vi begynner å fokusere mer på trening av balanse.
Etterhvert som hunden mestrer øvelser på større objekter finner du mindre og smalere ting den kan hoppe opp på.
I tillegg til at du trener hundens balanse og kroppsbeherskelse vil hunden på denne måten få god trening i stimulikontroll og generalisering av kommandoer. Hunder er ikke spesielt gode på generalisering, så dette krever ofte en del trening.
På tur i byen
Går dere mye tur i byen kan du gjøre akkurat det samme som beskrevet over. Istedenfor stubber og steiner kan du bruke benker, lekeplasser, mur- og betongkanter, statuer, trapper og så videre. Det er egentlig kun fantasien din som setter grenser for hva i miljøet dere kan bruke til trening! Kan hunden komme opp på, eller krype under gjenstanden? Ja da kan den brukes til trening 🙂
Turen behøver ikke bli lengre
Hundens 5 om dagen skal ikke bidra til økt stress i hverdagen, heller tvert om. Det skal bidra til at hunden blir bedre stimulert og at den får utløp for alle sine behov. Det er derfor viktig for meg at vi på enkle måter kan innlemme disse øvelsene i aktiviteter vi daglig gjør med hunden uansett. Variasjon på turene våre og ulike aktiviteter under turen er derfor en god løsning for de fleste. Dette betyr ikke at vi må være ute i timesvis, eller at det vil ta mye lengre tid å gå tur. Kanskje gjør du den ene turen i løpet av dagen litt kortere, men inkluderer treningsøkter. Da bruker du ikke mer tid, men får likevel en hund som er hakket mer fornøyd. 🙂
Når hunden jobber på denne måten kan vi inkludere 4 av hundens 5 om dagen!
-
Problemløsning/aktivisering
Om du lar hunden finne ut av en del av øvelsene selv, vil dette være en god økt i problemløsning. -
Balanse/kroppsbeherskelse
-
Kontakt/samarbeid
Vi jobber med hunden når vi inkluderer balansetrening på turene våre. Triks og balansetrening handler også om kontakt og samarbeid. Vi styrker dermed samholdet mellom oss og hunden ved å legge inn litt balansetrening hver dag. -
Fysisk mosjon
Kombinerer du trening i balanse med turen dere går vil du dekke disse to punktene.
Lykke til med treningen, og god tur!