Tips for å ikke havne i "valpefella"
I artikkelen “Hvordan velge riktig oppdretter når du skal kjøpe valp?” skrev jeg en del om hva jeg ser etter når jeg skal finne et nytt tilskudd til flokken. Jeg skrev om hvilke preferanser jeg har, og hva jeg mener kjennetegner en seriøs oppdretter.
Følger man disse rådene er man på god vei til å finne en dyktig og pålitelig oppdretter. Likevel er det slik at mange useriøse oppdrettere, samt de som driver såkalte valpefabrikker, ofte er dyktige til å snakke for seg og fremstille seg og sitt oppdrett til å være bedre og mer seriøst enn det det er. Dette betyr at det stadig blir vanskeligere for oss valpekjøpere å være sikre på at vi velger rett oppdrett.
Bruk tid
I denne artikkelen vil jeg ta for meg en del av de vanligste formuleringene useriøse oppdrettere bruker, hvordan man kan lære seg å lese mellom linjene, eller rett og slett lære seg hvilke typer annonser man bør holde seg unna.
Men først og fremst vil jeg gjenta at det aller beste er å bruke TID når du skal finne det nye familiemedlemmet. Ofte legges det ut spørsmål om valper på ulike Facebookgrupper, og mange vinkler det slik at de helst skulle hatt valp i går. Valpekjøpere med hastverk er en gullgruve for de useriøse oppdretterne. Disse har ofte “alltid” et kull på gang, og svarer deg da med at du ikke vil måtte vente lenge. Du unngår ventetid, men får kanskje et individ som ikke er friskt, ikke er lovlig importert, ikke er registrert, m.m.

Kjennetegn på useriøse oppdrettere
Basert på mange ulike annonser på Finn.no kan jeg se en del likhetstrekk som går igjen. Alle alarmklokker burde begynne å ringe, og jeg råder deg til å styre unna kjøp fra annonser som inneholder noe av følgende:
- Blandingshunder som har tydelige likhetstrekk med Amerikansk Bulldog, Staffordshire Bull Terriere og liknende raser, men som har “rød” nese. I annonser som dette blir det ofte ikke informert hva blandingen er av. Men for oss som har god kjennskap til raser vet vi at den røde nesen ofte kjennetegner Amerikansk pittbullterrier. Dette betyr at det mest sannsynlig er ulovlige raser i blandingen.
- Annonser som fremstiller blandinger som renrasede. Det er mange eksempler på dette. Annonsører skriver at “rasen” er under godkjenning/venter godkjenning i FCI eller andre kennelklubber. At den kommer med stamtavle fra for eksempel Norsk Cockapoo Klubb eller lignende.
- Annonser der annonsør forklarer at hundene ble parret fordi foreldredyrene er søte og snille hunder. Eller at de så gjerne ville at hunden skulle få valper/få parret. For meg er dette lite planlagte og lite gjennomtenkte parringer, der helse og mentalitet ikke står i fokus for oppdretter.
- Blandingshunder som selges til nesten samme pris som renrasede.
- Kull der hannhund/tispe er veldig ung, eller veldig gammel. Anbefalt minimumsalder på tisper ved første parring er 18 måneder. Jeg mener man bør vente til hunden er minst 2 år, fordi det først er da hunden faktisk er blitt voksen i både kropp og hode. En tispe bør ikke parres etter fylte 8 år.
- Har oppdretter mange kull er det viktig å undersøke om avlsdyrene er flere, eller om det er de samme tispene som får mange kull. De etiske retningslinjene til NKK sier at en tispe skal ha maks 5 kull (og det i seg selv er mange kull). Det samme gjelder om det er 1 hannhund som blir brukt uregelmessig mye.
- Oppdrettere som gir garantier, som for eksempel at hundene er 100% friske, allergivennlige og liknende. Det er ingen garantier i oppdrett, uansett hvor dyktig en oppdretter er.
- Oppdrettere som bevisst avler på én bestemt farge. Det har for eksempel blitt populært de siste årene med blå Staffordshire Bull Terriere. Fargen i seg selv er det ikke nødvendigvis noe galt med, men om oppdrettere avler kun på farge kan hundene ofte få problemer med hud, allergi, pelskvalitet, syn og hørsel. Staffer med fargen blå har også større sannsynlighet for å være bærer av sykdommen Color Dilution Alopecia (CDA).
- Styr unna oppdrettere som avler på hunder der far og mor er av fargen merle, droplet, harlekin. Disse oppdretterne bryter de etiske retningslinjene for avl. Slike kombinasjoner skal ikke settes fordi avkom ofte får deformasjoner og abnormaliteter. Det er også lurt å sette seg inn i hvilke farger som er godkjent av raseklubben, og å følge disse. Det er som regel helsemessige årsaker til at enkelte farger hos raser ikke er tillatt.
- Privatpersoner som selger valper som er importert fra andre land via annonser på finn.no, Facebookgrupper og lignende viser seg ofte å være smuglervalper.
Som dere sikkert forstår er det mye som kreves av en dyktig oppdretter. En skal ha god kunnskap om rasen i seg selv, men også genetikk og mentalitet. Mange av hundene som fødes syke på grunn av fargekombinasjoner kunne lett vært unngått ved å genteste hundene, og ved å ikke parre kombinasjoner som jeg har beskrevet ovenfor.

Hvorfor bør man ha stamtavle?
En blandingshund vil ikke ha stamtavle, men de kan likevel registreres i NOX-registeret. På mange grupper på Facebook dukker det titt og ofte opp personer som kommenterer at de ikke behøver noen stamtavle på hunden sin, fordi de ikke har tenkt til å drive med utstilling. Dette er en stor misforståelse. Det at hunder har, og skal komme med, stamtavle har ingenting med utstilling å gjøre.
Stamtavlen er et bevis på at hunden er av den opprinnelsen det sies at den er. Dette vil si at hunder uten stamtavle regnes som blandingshunder. Du er rett og slett bedre sikret om du kjøper hund som er registrert og som har godkjent stamtavle. For enkelte raser kan det være farlig, på grunn av raseforbudet i Norge, å ikke ha en stamtavle. I verste fall kan man risikere at hunden kreves avlivet om den mistenkes for å være av ulovlig rase, eller ulovlig blanding, og man ikke kan bevise det motsatte. Å skulle bevise at en hund ikke er av ulovlig opphav er nærmest umulig om man ikke har papirer på den (stamtavle).
Som kjøper av hund er du også bedre sikret mot bedrageri om du krever at hunden følger med registrert stamtavle (denne skal du få en egen kopi av) og chip der ID-nummeret er registrert på deg ved henting av valpen. Alle disse opplysningene skal kunne sjekkes i digitale registre som kennelklubbene under FCI har.
Dessverre florerer det av useriøse oppdrettere og valpefabrikker. Det beste vi som kjøpere kan gjøre for å ikke støtte slike kyniske mennesker er å være nøye i forarbeidet vårt når vi skal kjøpe hund. Ikke la deg lure!
Veldig bra og lærerik artikkel 👍