Når turen ikke er hyggelig lenger
For mange er det å gå på tur med hunden sin blitt noe de gruer seg til. Mange hunder sliter med utageringsproblematikk i forbipasseringer av andre. Det må ikke nødvendigvis bare være andre hunder det er vanskelig å passere, det kan være mennesker, sykler, biler - ja, alt vi finner utenfor husets fire vegger. I denne artikkelen vil jeg skrive litt om hva som kan være årsaken til at hunden utagerer og jeg vil gi dere noen treningstips slik at dere kan trene dere frem til roligere passeringer.
Hvorfor utagerer hunden?
Det er mange mulige årsaker til at hunden din utagerer på tur.
De vanligste årsakene er:
- Hunden din elsker andre hunder/mennesker og den har høye forventninger til å hilse på eller leke med de man skal passere på tur.
- Hunden din har tidligere fått dårlig erfaring med andre hunder/mennesker. Den husker det negative møtet og går i forsvar. Ofte er hunden usikker og redd.
- Det kan være at hunden din ikke liker andre hunder, eller at den reagerer på språket, eller utseendet, til enkelte hunder.
- Mangelfull, eller feil sosialisering.
- Hormonell ubalanse. Hunden din er i en av pubertetsfasene og tester grenser, eller er usikker.
- Hunden din er syk, har smerter, eller er gammel. I dyrenes verden er disse individene svakere og mer sårbare. Det er derfor naturlig for dem å ville forsvare seg.
- Hunden din viser gjeter- eller jaktatferd.
Det er viktig å prøve å finne ut hvorfor hunden reagerer som den gjør, slik at vi kan ta de riktige valgene i forhold til trening og fremtidige passeringer.
Viser det seg at hunden din har smerter, eller er syk er det kanskje ikke etisk forsvarlig å skulle begynne en lang treningsprosess for å få bedre passeringer? Kanskje man heller da skal ta en vurdering om man kan unngå passeringer den tiden hunden har igjen, og kanskje skal man la hunden få slippe? Har du derimot en hund i puberteten er det veldig viktig å få trent skikkelig på dette, slik at problemet ikke bare blir større etterhvert som hunden blir voksen.
Det alle hunder som utagerer har til felles er at de opplever at oppførselen deres lønner seg. For eksempel vil hunden som ikke ønsker at andre skal komme nær oppleve en løsning på problemet fordi vi beveger oss bort. De oppfatter at de har klart å skremme vekk det som er uønsket. Fordi hunden oppfatter at atferden deres lønner seg for dem vil det være selvforsterkende. Derfor vil hunder som utagerer fortsette å utagere, og selve utageringen vil som oftest også eskalere. For hver gang de utagerer kan man se på det som at de trener og de blir rett og slett skikkelig gode på en atferd vi ikke ønsker.
Bygg et godt grunnlag
Heldigvis er det mulig å trene bort de fleste passeringsproblemer, men det tar ofte mye tid og mye trening. Det aller beste å starte treningen av rolige passeringer med hunden allerede som valp og unghund, FØR man eventuelt får problemer.
Det første som bør ligge til grunn hos hunden for å få en god passering er at den har god forståelse for en kommando som betyr den skal gå inntil deg på tur. Hvis du ikke har lært hunden din dette vil jeg begynne med det. Jeg beskriver hvordan jeg trener inn dette i artiklene De første ukene med ny valp (her beskriver jeg hvordan jeg legger grunnlaget fra hunden er valp) og Hvordan lære hunden å gå pent i bånd? Som med all trening er det viktig at du begynner i rolige, kjente omgivelser. Øk vanskelighetsgraden etterhvert som hunden mestrer de ulike miljøene.
Vi kan ikke forvente at en hund som ikke kan denne øvelsen godt vil kunne passere andre i slakt bånd ved siden av oss.
Mens du jobber med å lære hunden en “være her” kommando er det viktig at du så langt det lar seg gjøre unngår at den får flere erfaringer på å utagere. Ta hensyn til at hunden din ikke vet hva den skal gjøre i situasjonen og bruk avstand og mat til å hjelpe dere gjennom vanskelige passeringer. Kjefting og all fokus på hva hunden ikke skal gjøre hjelper ikke. I de fleste tilfeller vil det kun gjøre situasjonen verre.
Når dere går på tur er ikke tiden for å hilse på andre. Dere kan gjerne gå tur sammen med andre hunder, det er fint med noen faste turkamerater, men hunden din skal ikke hilse på alt og alle. Skill mellom tur og sosialisering. Slik vil du unngå at hunden din får et forventningsstress knyttet til møter på tur. Det å ha et hilseforbud på tur er ofte en god regel. Da lærer hunden seg at den ikke trenger å bry seg om andre når dere er på tur.
Hvordan bør vi trene på passeringer?
Nå tar jeg utgangspunkt i at hunden allerede har fått en forståelse for at det lønner seg å være ved din side. For noen hunder vil det å lære en kommando for å gå rolig ved siden av deg være nok, mens andre vil ha behov for å lære flere verktøy for hvordan de skal håndtere situasjonen. For disse hundene velger jeg å lære inn en kontaktlyd. Når hunden har lært denne lyden vil de ta kontakt når de hører den, slik at de etterhvert vil kunne gå forbi forstyrrelsen (den andre hunden f.eks) mens de holder øyekontakt med deg.
Det første hunden skal lære da er at kontakt med deg lønner seg. Hvordan du kan begynne å trene kontaktøvelser kan du lese om her.
Bestem deg for en lyd du vil bruke (test gjerne ut noen forskjellige og se hvilken hunden reagerer best på). Forsterk denne lyden ved å gi hunden en godbit hver gang den du lager lyden. Det neste steget er å lage lyden, vente på kontakt og så belønne. Denne treningen er best å gjøre uforstyrret innendørs.
Når hunden mestrer dette er det tid for å utvikle øvelsen. Ha hunden i bånd og beveg dere bortover. Lag lyden og se om hunden snur seg og ser på deg. Gjør den det belønner du. Beveg dere videre og repeter. Se om hunden nå også beveger seg mot deg. Belønn hver gang hunden tar kontakt med deg. Kommander nå hunden til å gå ved siden av deg. Når dere har beveget dere litt lager du lyden. Om hunden ser opp på deg belønner du masse! Nå begynner hunden virkelig å forstå hva vi ønsker å lære den.
Øk vanskelighetsgraden gradvis
Nå er det tid for å begynne å legge på forstyrrelser. Den første tiden du skal begynne å trene med forstyrrelser bør dette også foregå hjemme. Forstyrrelser kan da være leker, matskåler, eller andre i familien som beveger seg rundt dere. Du kommanderer hunden til å gå ved siden av deg og når dere nærmer dere forstyrrelsen lager du kontaktlyden. Målet er nå at hunden skal kunne holde kontakten forbi forstyrrelsen før du belønner. Når dette går bra med de forstyrrelsene du finner hjemme er det på tide å ta treningen ut i den virkelige verden.
I starten kan du gjerne samarbeide med noen slik at du kan iscenesette en forstyrrelse. Da vil du ha en viss kontroll over miljøet samtidig som at hunden får en mer reell trening. Du kan også dra et sted du vet det vil være noen, men ikke for vanskelige forstyrrelser. Gradvis skal dere bevege dere i mer og mer krevende miljøer. Ofte er dette vanskelig å planlegge, for plutselig kan det komme en jogger, en sykkel eller en hund som bjeffer.
Om miljøet plutselig blir for vanskelig for hunden er det viktig at du skaper så mye avstand som mulig og at du belønner riktig atferd hyppig.
For å få til øvelsen i vanskelige miljøer er det også viktig at hunden verdsetter belønningen den får. Så bruk den maten hunden syns er aller best.
Om hunden din skulle kaste seg ut etter forstyrrelsen er det viktig at du rygger, lager lyden og belønner masse så snart hunden kommer mot deg. Det spiller ingen rolle om den kastet seg ut først, det er ikke det du belønner, men at den velger å komme mot deg istedenfor å fortsette den uønskede atferden.
Progresjon i treningen varierer ut i fra ulike faktorer som:
- Hvor alvorlig problemet er i utgangspunktet. Altså hvor kraftig utagering hunden viser.
- Hvor godt atferden har fått etablert seg hos hunden.
- Hvor treningsvillig hunden er.
- Hvor motivert den er for belønninger.
- Hvor motivert den er for å følge med på mennesket sitt i stedet for det som er rundt den.
Det er viktig at du alltid har verdifulle belønninger i lommene dine når dere skal ut å gå.
Når du tror du har tatt med nok godbiter, så putter du litt til i lommene.
Det er ofte slik at vi går tom for godbiter når vi trenger dem mest.
Hold deg rolig
Forsøk å forholde deg rolig og følg planen du har. Dette er oftere lettere sagt enn gjort. Du har jo også fått negative erfaringer med møtesituasjoner, og dette har satt spor hos deg som hos hunden. Om du kjenner deg usikker, skap den avstanden du behøver for å kunne holde deg rolig. Hvis ikke vil du ubevisst sende signaler til hunden din om at den må være på vakt, og da kan du nærmest garantere at den vil utagere.
Tren så mye som mulig i fredstid.
Jo mer dere får trent jo større sannsynlighet er det for at hunden vil kunne kjenne igjen øvelsen og ikke minst klare å gjennomføre den i en vanskelig situasjon. Øvelser som er blitt gode vaner er enklere å gjøre selv om situasjonen er krevende. Hvis problemene likevel vedvarer, eller du føler at du ikke får det helt til er det viktig at du kontakter en hundetrener med erfaring på området.
Lykke til med treningen!