Sosialisering mellom hunder
Vi ønsker alle hunder som fungerer sammen med, og rundt andre hunder. Det mest ideelle for de fleste av oss er at hunden vår kan passere- , trene rundt- og kanskje også leke med andre hunder uten problemer. For at dette skal kunne gå er det mange ting vi må tenke på og ta hensyn til. I denne artikkelen vil jeg skrive litt om det jeg syns er viktigst med tanke på sosialisering mellom hunder. Jeg vil ta opp noen av de misoppfatningene jeg opplever er vanligst, og hvilke metoder jeg heller ville brukt for å sørge for god sosialisering.
Myte: Hunder må få hilse på hunder de går forbi.
Enkelte er av den oppfatning at hunden sin bør få hilse på alle hunder den treffer, og at dette også bør være selvsagt for de hundene de møter på. Hva om vi snur litt på et slikt scenario. Se for deg at du går nedover en travel gate, og plutselig kommer en vilt fremmed person bort til deg, begynner å prate og gir deg en klem. Hva gjør dette med deg? Gjør det dagen din bedre? Eller syns du kanskje det var litt ubehagelig?
For mange hunder oppleves møter med tilfeldige forbipasserende hunder slik. Det er stressende og ubehagelig. I en slik situasjon er som regel hundene i bånd, noe som begrenser muligheten deres til å bruke alt av det naturlige språket sitt, og også muligheten til å eventuelt trekke seg vekk. Dermed kan møtet lett få uheldige utfall. Det er derfor ikke uvanlig at slike møter ender i slåssing mellom hundene.
Sosiale hunder vil også lett kunne få problemer med passeringer om de får hilse på alt av hunder de treffer på turen (dette gjelder forsåvidt også hunder som er spesielt glad i og opptatt av mennesker). De får et høyt forventningsstress knyttet til møtet med den andre hunden, noe som ofte blir vanskelig for eier å håndtere. Forventningsstress i et slikt møte kan utspille seg veldig lignende annen utagering. Hunden kan bjeffe, kaste seg frem mot den andre hunden, prøve å vri seg ut av selen o.l. For den møtende hunden oppfattes dette ofte som frekt, eller skremmende. Det blir altså en vanskelig passering for alle involverte. Har du en slik oversosial hund anbefaler jeg at du innfører et hilseforbud. Dette vil si at den ikke får hilse på andre, bortsett fra noen få utvalgte faste kompiser.

Gå tur sammen med andre
I stedet for å skape en møtesituasjon ved en passering kan du snakke med den som har den andre hunden og spørre om dere kan gå samme vei et stykke. At hunder går på tur sammen gjør at stresset i møtesituasjonen minskes, de får god tid til å lese hverandre og bli bedre kjent. For hunden er dette en bedre måte å “hilse på”, enn å måtte helt bort til den andre.
Det å ha noen faste turkamerater er fint for hundene. Her har de mulighet til å bli godt kjent med hverandre, de får tid og mulighet til å bli trygge på hverandre og dermed vil de også få utviklet språket sitt. Hunder som går turer sammen vil også, med større sannsynlighet, få en bedre erfaring ved frislipp sammen.
Inngjerdede hundeparker, eller treningsområder kan brukes til å trene med egen hund. Igjen, det at hunden din får høre, se og oppleve ulike typer hunder på litt avstand er god sosialisering. Skulle hunden din bli utrygg, - skap større avstand til de andre og fortsett å trene. Trening i en slik situasjon kan rett og slett bare være å sitte rolig og se på de andre. Når hunden din ikke er så opptatt av de andre lenger kan man benytte muligheten til å trene på andre ting.
At hunder utagerer på andre hunder, eller havner i en slåsskamp kan skje alle. Hunder liker ikke alle andre hunder, akkurat som at vi ikke liker alle mennesker. Dette er altså naturlig adferd, og det er det viktig at vi respekterer. For hundens del har vi et ansvar for å unngå at slike situasjoner skal oppstå.
Husk at det er veldig mye vanskeligere å jobbe med og betrygge en hund som har fått negative erfaringer i møte med andre hunder enn å ta forhåndsregler for at hunden vår kun skal få positive opplevelser med andre.
Myte: Det er sunt for hunder å springe rundt med andre hunder i hundeparken.
Ja, det er sunt for hunder å kunne springe løs, og utfolde seg fritt. Dette er derimot ikke likestilt med å slippe hunden sin løs i en hundepark. En del hunder vil ikke håndtere stresset av mange hunder samlet i en slik setting, kanskje oppleves også hundene som pågående, og hunden din vil sitte igjen med en negativ opplevelse.
Som hundetrener anbefaler jeg ingen å lufte hunden sin i en hundepark full av fremmede hunder. Stressnivået til hundene er ofte høyt i slike situasjoner, og da er terskelen lavere for at det kan smelle mellom to hunder. Er det mange hunder der, risikerer man også at flere hunder blander seg inn, og man kan ende opp med et skikkelig basketak.
Enkelte individer, og enkelte raser har også lavere toleranse for andre hunder. Dette er egenskaper som ofte kommer frem i løpet av første- eller andre pubertetsfase. Den første pubertetsfasen er ved 7-10 mnd alder, og den andre er ved 17-22 mnd. Dette betyr at hunden din kan elske alt og alle, for så å “plutselig” havne i en konflikt. Disse periodene i hundens liv er spesielt kritiske, så vær ekstra oppmerksom rundt andre hunder i denne tiden.
En av de andre årsakene til at jeg ikke anbefaler frislipp i hundeparker er at hunder ofte ikke får kommunisert skikkelig. Hunder behøver tid til å lese hverandres språk. Ulike raser ser forskjellig ut, og har også forskjellige måter å kommunisere på. Derfor kan det lett oppstå misforståelser mellom hundene. For eksempel er det enorme forskjeller på språket til en Boxer og språket til en Border Collie, eller mellom en Malteser og en Mops. God sosialisering av hunden din er derfor situasjoner der du lar hunden få tid nok til å høre, se, lukte og oppleve den andre hunden FØR de eventuelt skal få komme helt bort i hverandre.

Frislipp med andre hunder
Skal du slippe hunden din løs med andre hunder er det flere ting du bør tenke på. Først og fremst vil jeg anbefale at du kjenner til både de andre hundene og deres eiere. Dette fordi man da kan undersøke litt på forhånd om hvordan de andre hundene er, og avtale hva en skal gjøre om noe skulle skje. Det er også lurt å ha noe kunnskap i å lese egen og andre hunders språk, slik at man tidlig kan gripe inn om det skulle være behov for det. Slipp hunden din kun med andre om du er trygg på din hund, den andre hunden og deg selv i situasjonen.
Ved frislipp er det lurt å:
- Følge med på hunden din. Legg vekk telefonen og ikke bli så opptatt av samtale med de andre at du glemmer å se på hundene.
- Bevege på deg. Når vi beveger på oss, og er avslappet, skaper det også mer bevegelse i hundene.
- Vær forsiktig med å kose med hundene, gi godbiter o.l. Vær spesielt forsiktig med dette om det er hunder som kan ha tegn til ressursforsvar.
- Studer leken og språket til hundene, slik at du passer på at det er positiv lek og at ingen av hundene blir overveldet. Ser du tegn til at en hund syns det blir for mye er det viktig at du lar denne få avstand til de andre.
- Se etter tegn på positiv lek. Dette er for eksempel at hundene bytter på å løpe etter hverandre, eller bytter på hvem som er over/under den andre. At de er løse i kroppen, med naturlige bevegelser. Og at de kan ta pauser i leken for å f.eks. snuse på noe, drikke, eller bare ta en hvilepause.
- Se etter tegn på negativ lek/mobbing. Slike tegn er at hundene har stive kropper, høy haleføring og hunden kan ha vekten fremoverlent. Hundenes roller i lek byttes ikke - det er alltid den ene hunden som jager den andre, eller det er alltid den samme hunden som står over den andre. En hund som hele tiden legger vekta si/hodet sitt over kroppen til den andre viser ikke god lek. Om hundene ikke tar pauser, eller det er en hund som forsøker å ri/jokke på andre hunder er stressnivået til hunden/-e for høyt, og det er heller ikke positivt. Hvis du ser noen av disse tegnene må du gripe inn og avbryte leken før det eskalerer.
- Ha en plan for hva du skal gjøre i tilfelle noe skulle gå galt.
- Vær spesielt forsiktig med å slippe hunder med stor størrelsesforskjell sammen. Det kan lett oppstå skader i lek mellom stor og liten hund.
- Hvis hunden din viser noen tegn til ubehag/usikkerhet ved leken, eller det er din hund som viser tegn til negativ lek er det viktig at du rolig går bort/rolig får hunden din bort til deg og avslutter leken.
Mitt beste råd til deg med hund er altså å la hunden din få gode og faste firbente venner. Hunder dere kan gå tur med, trene med og kanskje også være løs sammen med. Men husk at det er ikke et absolutt behov for hunden din å løpe løs med andre hunder. Det viktigste er at den kan forholde seg nøytral til de dere bare skal passere, og at dere koser dere på turene deres sammen!