fbpx
DoggieBag er som jul, bursdag og nyttår hver måned! - En månedlig festpakke til hunder, full av spennende kvalitetsprodukter.
DoggieBag Blogg
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
DoggieBag Blogg
Ingen resultater
Vis alle resultater

Hva skal jeg gjøre når valpen min biter?

Cecilie Sæther av Cecilie Sæther
9. april 2020
i Artikler, Hundens Helse, Valp
10.5k 214
0
Hva skal jeg gjøre når valpen min biter?

Det er bedre at valpen får bite i en leke enn i sofaen. Foto: Herbert Goetsch

Del på FacebookDel på TwitterDel via Epost

Den magiske valpetiden

I den første artikkelen i denne serien skrev jeg om trening og aktivisering av valpen de første ukene. Det er viktig at vi bruker mye tid sammen og at vi forsterker all atferd vi vil ha mer av. Du kan lese den artikkelen her.

Denne artikkelen vil ta for seg ett av de vanligste problemene valpe-eiere har, nemlig at valpen biter og tygger på mennesker og ting.


Valpebiting

Et tema som ofte går igjen hos nybakte valpe-eiere er hvordan de kan få valpen til å slutte å bite og tygge på alt mulig.

Er det én ting man kan forvente av en valp er det at den vil tygge og bite i ting.

Det er selvsagt rase- og individavhengig hvor intenst dette blir, men alle valper tygger i ting og dette er en helt naturlig utvikling for valpen.

Det er flere årsaker til at valpen biter og tygger i ting:

  • Den ene er at valpene utforsker ting i miljøet rundt seg ved å tygge og smake på ting.
  • En annen årsak er at valpen klør i tennene. Valpetennene skal falle ut, og etterhvert som de blir løse og de nye tennene vokser frem klør det i tannkjøtt og gommer.
  • Hunder er sosiale dyr og kan bite i deg for å få oppmerksomhet, eller for å oppfordre til å leke.
  • Valpen har, som voksne hunder, jaktinstinkt. Dette betyr at alt som beveger seg kan være spennende å bite i, også buksebenet eller leggen din.
  • Det er rett og slett en lek for valpen.
Når valpen biter i hendene dine kan det være den mener å leke, eller kose. Foto: Daniel Lincoln

Hvordan kan du få valpen til å bite mindre?

Allerede før valpen kom til deg har den prøvd ut småbiting på mor og de andre valpene i valpekassa. Den lærer mye allerede der om bitehemning og om hva som er greit og ikke. Biter den hardt i deg kan du respondere med klynk for å signalisere at det den gjør er vondt. Jeg fraråder på det sterkeste å bli streng og sint. Valpen vet ikke at det den gjør er galt, og begynner du å kjefte kan valpen bli redd, eller gå i forsvar.

Det er som sagt helt naturlig at valpen tygger i ting og at den biter i mennesker, så det er opp til oss å vite hvordan vi best skal håndtere dette.

Om du har problemer med at valpen tygger mye i ting, eller biter i deg er det viktig at du passer på at valpen har andre alternativer den kan tygge på. Tygger den på sko, eller på sofaen - gi den leker den kan tygge på, eller snacks som for eksempel griseører (strimlede griseører er fint for de aller minste). Ikke gå i konflikt med valpen, stopp det den gjør galt ved å gi den et mer attraktivt alternativ.

Når valpen er rundt 3 måneder gammel er valpebitingen som regel på det verste. Det klør i munnen og den forsøker å døyve dette ved å tygge i ting. Et godt og lindrende alternativ er å gi den noe kaldt å tygge på. Du kan dynke noen myke leker i vann, legge disse i fryseren og så gi dem til valpen når de har fryst. Du kan også fylle en Kong med fôr eller noe annet godt, fryse den og senere gi den til valpen fryst (pass på at du ikke gir for harde ting slik at valpetennene knekker).

Hva gjør du når valpen biter deg?

Det er flere metoder man kan bruke for å avslutte uønsket biting. Hvilken som fungerer best avhenger noe av individ og situasjon.

  • Er valpen overtrøtt, eller skikkelig gira kan det være lurt å rolig løfte valpen vekk. Gi den deretter noe annet å tygge på.
  • Du kan også forsøke å sette deg ned med valpen. Vær overdrevent rolig og forsøk å roe den ned ved å stryke på den og snakke beroligende.
  • Forhold deg helt passiv til valpen. Det vil si at du ikke gir den noen som helst respons på at den biter deg. Du står stille som en stolpe. For mange valper vil ikke dette være noe moro, og da gir de seg.
  • Du kan fjerne deg selv fra situasjonen. For eksempel snu deg vekk, eller sette deg i sofaen der valpen ikke kommer opp. Når valpen er roligere kan den få være sammen med deg igjen.
  • Pass på at valpen har fått det den trenger av stimuli, at den ikke er over- eller understimulert, at den har fått nok søvn og at den har spist det den skal.
  • Å begynne rotrening tidlig vil kunne hjelpe mye på overdreven valpebiting. Artikkel om rotrening finner du her.

Om valpen skulle bite i hender eller bena dine bør du ikke trekke deg raskt unna. Da kan valpen lett oppfatte dette som en lek, og den vil fortsette å jakte på deg og bite i deg. Denne atferden ser vi ofte med valper og flagrende bukseben.

For hver gang valpen velger et annet alternativ enn å bite i det den ikke skal roser du valpen.

En overtrøtt valp vil ofte bite mer. Pass på at valpen får nok søvn. Foto: Blake Lipthratt

Pass på valpens tenner

Valpen skal som sagt felle valpetennene, og de nye tennene skal komme frem. Tannfellingen skjer i perioden når valpen er mellom 4-6 måneder gammel.

Det er viktig at du holder et øye med valpens tenner i hele denne perioden frem til alle valpetennene er felt og de nye tennene har kommet på plass.

Ideelt sett skal alle valpetenner felles før de permanente tennene til hunden begynner å komme frem. Det er derimot vanlig at det er enkelte tenner ikke løsner i tide, slik at vi kan se de nye tennene vokse frem inntil valpetannen. Dette er spesielt vanlig med hundens hjørnetenner. Ser du dette er det viktig at du kjenner på valpetannen om den er løs. Er den løs kan du forsøke å få den ut ved å rugge litt frem og tilbake på den, eller leke litt forsiktig drakamp med valpen. Hvis dette ikke hjelper bør du tidlig kontakte en veterinær for å se om tanna skal trekkes.

Ofte ender vi opp med å måtte trekke tenner som ikke faller ut av seg selv. Det er viktig å ikke vente for lenge med dette slik at den nye tanna som har kommet frem ikke tar skade, eller at hunden får skjev tannstilling. Skjevheter i hundens tannstilling kan utvikle seg til å bli meget smertefullt for hunden. Om valpen nærmer seg 6 måneder og det fremdeles er valpetenner som ikke er felt må disse med stor sannsynlighet trekkes.

Hvis valpetennene ikke løsner helt kan du forsøke litt forsiktig drakamp. Foto: Darinka Kievskaya

Uhell kan skje

Skader og ulykker kan også skje med valpens tenner. Valpetennene er ikke like robuste som de permanente tennene til hunden. Dette betyr at de kan knekke ganske lett. Om du oppdager en knekt tann er det viktig at du ser etter om nerven i tannen er eksponert. Hvis den er det må du kontakte veterinær snarest for å få sett på den. En nerve som er eksponert vil være lettere utsatt for infeksjoner, derfor blir slike tenner som regel trukket. Oppdager du en knekt tann og du er usikker på om den vil komme ut av seg selv, eller om nerven er eksponert er det bedre med en tur for mye til veterinæren enn å la det vente.

Tren på tannsjekk

Å ta en titt i valpens munn hver dag er en fin rutine å etablere. Da vil du hele veien ha god oversikt over tannfelling og eventuelle problemer som kan oppstå. I tillegg vil valpen din tidlig lære seg håndtering og at dette ikke er farlig. Den vil være bedre rustet til å forholde seg rolig hos veterinæren om dere har trent på dette hjemme.

Jobb med godbiter når du venner valpen til at du sjekker tenner. Gå sakte frem ved å først bare løfte på leppa før du belønner, og gradvis øk kriteriet om at valpen skal forholde seg rolig mens du undersøker tennene. I starten er jeg rask med å gi godbiter for at valpen er lar meg løfte på leppa. Etterhvert begynner jeg å lære valpen å jobbe for det vi kaller en synsbelønning. Jeg legger ut en godbit som valpen må vente på å ta til jeg sier “vær så god”. Etter å ha trent litt på dette begynner jeg å ta på valpen mens den står og ser på belønningen. Jeg kan for eksempel løfte på leppa - “vær så god”. Løfte på leppa og sjekke tenner på den ene siden - “vær så god”. Løfte på leppa og sjekke tenner på den andre siden - “vær så god”. Slik lærer hunden at det lønner seg å forholde seg rolig til håndtering, og det blir en hyggelig og fryktfri stund for både valpen og oss. Denne metoden videreutvikler jeg og bruker til pelsstell, kloklipp og all annen sjekk av hundens kropp. Vær tålmodig og ikke gå for raskt frem.

Uansett om du har fått en valp, eller en piraya med hjem er det viktig at du vet at dette er naturlig atferd og det går over.

Om du konsekvent jobber med å unngå uønsket biting ved å passe på at valpen har andre alternativer, og at du roser hunden når den gjør riktig vil valpen raskere forstå hva den kan og ikke kan bite i.

Legger vi godt tilrette for valpen, får både vi og valpen en hyggelig valpetid. Foto: Chris Leipelt

Tags: TannfellingValpValpebitingValpetenner
Forrige Artikkel

De første ukene med ny valp

Neste Artikkel

Passering og utagering

Cecilie Sæther

Cecilie Sæther

Cecilie er utdannet hundetrener og instruktør med spesialisering innen grunnleggende adferds- og læringsteori, samt pedagogikk. Har i dag en Staffordshire Bull Terrier og en Belgisk Fårehund Malinois. Brenner for samspill mellom hund og menneske. Trener med positive metoder og fokuserer på motivasjon og samspill. Hun driver også egen hundeskole og skreddersyr hundeutstyr - ved Minipina.

Relatert Artikler

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?
Hundetrening

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

28. mai 2020
Trekkarbeid som fysisk aktivitet
Hundetrening

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

21. mai 2020
Kontakt og samarbeid
Artikler

Kontakt og samarbeid

14. mai 2020
Hvordan få valpen husren?
Valp

Hvordan få valpen husren?

4. mai 2020
Balanse og kroppsbeherskelse
Hundetrening

Balanse og kroppsbeherskelse

27. april 2020
Nesearbeid i hverdagen
Artikler

Nesearbeid i hverdagen

20. april 2020
Neste Artikkel
Passering og utagering

Passering og utagering

POPULÆRE ARTIKLER

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

28. mai 2020
Trekkarbeid som fysisk aktivitet

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

21. mai 2020
Kontakt og samarbeid

Kontakt og samarbeid

14. mai 2020

Om Oss

DoggieBag Blogg

DoggieBag Blogg

Hundeglede siden 2014

DoggieBag er en av norges største hundetjenester. På bloggen vår deler vi våre eksperters og instruktørers tips og kunnskap med alle som er interessert i hundetrening, hundehold og hunder generelt.

  • 27.4k Fans
  • 9k Followers
  • 308 Followers

DOGGIEBAG PÅ INSTAGRAM

  • Hef er veldig vant til r  dyr     God helg
  • Imorgen sendes stappfulle oktoberpakker  vi har noen f   igjen         Bestiller reaktiverer du idag s   kan du sikre deg en
  • Snakk om    bli glad av ett bilde     Denne s  tnosen ser veldig forn  yd ut med sin septemberpakken
  • Vakre Tilla elsker sine gr  nne esker       Hvem er klare for helg
  • Kjekkasen Aiko       Produktene til oktoberpakkene har kommet inn og er under pakking      Pakken inneholder selvf  lgelig en kul halloweenleke og flere spennende produkter
  • Nydelig Bailey i DoggiaBag familien har bursdag      1   r idag
  • Ronja synes det er stas i   pne sin DoggieBag selv     For mange av v  re kunder er halve moroa      pne makulere selve esken     Pleier din pelskling      pne selv
  • Fine Truls koser seg med tyggebeinet fra m  nedenspakke
  • Se p   denne s  tnosen     Snakk om    bli valpesyk

DoggieBag Blogg

DoggieBag er en av norges største hundetjenester. Hver måned sender vi ut tusenvis av overraskelsespakker til hunder i hele landet.


Vi fokuserer på rene kvalitetsprodukter, faglig tyngde og god kundeservice.

Siste Innlegg

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

Kontakt og samarbeid

Hvordan få valpen husren?

Balanse og kroppsbeherskelse

Nesearbeid i hverdagen

DB Nyhetsbrev

Få våre tips til hundetrening og artikler rett i din innboks

© 2020 DoggieBag AS

  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In