Hva er labbeløft?
Et av de triksene jeg liker veldig godt, og som jeg syns er forholdsvis enkelt å lære hundene mine, er labbeløft. Dette trikset, eller triksene, innebærer rett og slett at hunden lærer å løfte på de ulike labbene. Du kan lære hunden en egen kommando for hver enkelt labb, både framlabber og baklabber. Hunden får god trening i kroppsbeherskelse, og kan også få god trening i balanse (varierende for i hvilke posisjoner den er i når den trener labbeløft, og om man gjør det på stubber, steiner, balanseputer osv.).
Belønningssignal
Hundene mine har lært flere ulike belønningssignaler. Dette betyr at de vet at ulike lyder betyr at de gjør rett, og de vet hvilken type belønning som kommer for hver type lyd (eller ord).
Jeg har foretrukket å bruke en klikker som belønningssignal i innlæring av dette trikset, fordi det ofte er minimale og raske bevegelser hunden skal belønnes for i begynnelsen. Timingen min er ofte bedre med en klikker, og lyden kommer raskere enn mine verbale belønningssignaler. Dermed får jeg mer presise belønninger når vi trener triks. Her kan dere selvsagt velge det som passer best for dere.

Metode og fremgangsmåte
Jeg har brukt en blanding av shaping og lokking som metode i innlæringen av de forskjellige triksene denne øvelsen innebærer. Det er ingen fasit som fungerer på alle hunder, så her må dere prøve dere frem. Ikke vær redde for å gjøre innlæringen til deres egen. Gjør det som virker for deres hund 🙂
Jeg starter med å lære hunden enkelt labbeløft, altså det trikset som kan kalles å vinke. Jeg begynner med en forlabb og lærer inn den ene på én kommando. For å unngå forvirring hos hunden er det viktig at vi kvalitetssikrer at hunden kan vinke med den labben og kan kommandoen for denne godt før vi begynner å lære inn den andre labben. Det samme gjelder for videreutvikling av øvelsen, altså å bygge på slik at det blir andre triks. Jeg vil at hundene mine skal kunne holde et selvstendig labbeløft før jeg begynner å lære dem “high five” for eksempel.
Jeg begynner med å ha hunden sittende foran meg. For å lede hunden på riktig vei begynner jeg med å stryke lett nedover den labben som jeg ønsker vi skal begynne med. Hvis jeg ikke får noen respons på dette prøver jeg den andre labben. Hunder har ofte en side de foretrekker, så vil gjerne ha lettere for å løfte på den ene labben, snurre den ene veien, trille rundt fra den ene siden osv. Ved å teste begge labber kan du finne hundens “favorittside”. Jeg velger å alltid begynne med den hunden syns er lettest. Dette fordi det da vil være enklere for hunden å forstå hva jeg ønsker når jeg skal begynne å lære inn de andre labbene.

Responsen du venter på er at hunden skal løfte på labben du stryker på. Ved det minste løft skal det komme et belønningssignal og en belønning. Repeter dette, og for hver repetisjon se om du kan berøre labben mindre, slik at du raskt får frivillige løft. Etterhvert som hunden begynner å løfte labben uten at du tar på den i forkant kan du øke kravet om høyde hunden skal løfte labben til. Her er det viktig at du setter målene gradvis slik at hunden opplever mestring av øvelsen. Min tommelfingerregel når jeg øker kravene er at om hunden feiler to ganger på rad, gjør jeg det enklere den tredje gangen, slik at hunden lykkes. Det samme gjelder for når jeg skal gjøre en øvelse vanskeligere. Klarer hunden to gode repetisjoner øker jeg kriteriet for den neste.
Om hunden din ikke rikker seg når du tar på labbene kan du forsøke å lokke hunden til å løfte labben. Dette gjør jeg ved å friste med en godbit, samtidig som godbiten og jeg lener meg litt til motsatt side av labben som skal løftes. Når hunden strekker seg mot godbiten vil labben mest sannsynlig lette litt fra bakken. Belønn dette og jobb videre derifra.
Når skal du sette på kommando?
Jeg begynner å sette kommando på øvelsen når hunden selvstendig løfter labben høyt. Jeg ønsker at trikset skal se ut som om hunden rekker opp hånda, eller vinker. Det er først når jeg ser den adferden gjentas oftere enn lavere løft at jeg begynner å navnsette øvelsen. Du kan kalle den for “vinke”, “opp med hånda”, eller noe annet du syns er stilig. Etterhvert tester jeg kommando og ser om hunden har lært hva ordet betyr.
Videreutvikling av trikset
En av grunnene til at jeg liker dette trikset så godt er fordi det kan jobbes med i flere ulike vanskelighetsgrader, og det kan enkelt videreutvikles til flere ulike triks. I tillegg til å lære hunden å løfte på hver enkelt labb til en egen kommando kan du lære den ulike triks med utgangspunkt i et enkelt labbeløft. Eksempler på slike triks er: “high five”, “gi labb” (legge labben i hånda) og “markere” (med løft av bakbena).

Fjerning av hjelpere og stimulikontroll
I alle triks vi lærer hundene er jeg nøye på å fjerne hjelpere så snart jeg kan. Dette betyr at godbiter/leker legges ut av synet, at kroppssignaler gradvis blir mindre (før de blir helt borte). Belønningene kommer etterhvert på forskjellige tidspunkter. Når jeg vet at hunden kan kommandoen begynner jeg med en gang å variere om belønningen kommer etter endt øvelse, hvor lenge hunden skal holde posituren, og om hunden skal gjøre flere ting før belønning.
Jeg trener også på at hunden skal kunne utføre alle øvelser uansett miljø, og uansett hva jeg gjør. Dette har med stimulikontroll å gjøre. Jeg vil at hunden virkelig skal lytte til det som blir sagt. Et sted man kan begynne er for eksempel å kommandere flere ulike atferder som hunden kan etter hverandre, blande kommandoer og tullekommandoer. Når hunden lærer seg å lytte etter det jeg sier står jeg igjen med en hund som virkelig kan øvelser på kommando. En hund som allerede kan en øvelse har også godt av å få bryne seg på ulike settinger å utføre de i. Du kan for eksempel klappe i hendene, eller stå på en stol samtidig som du gir kommando hunden skal utføre. Varier disse forstyrrelsene og øk vanskelighetsgraden etterhvert som hunden mestrer.
Dette skal være moro for hund og eier
Tren i korte økter i begynnelsen. Hunden kan lett bli mentalt sliten av denne typen trening, og det er viktig å gi seg før den tid. Gi dere på topp! Hunden behøver ikke ha kommet så langt i innlæring før en økt er over, men gi dere på en god repetisjon der hunden føler mestring. Det er ofte der det er vanskeligst for oss mennesker å gi oss, for da går det jo så bra! Men faren med å trene for lenge er at hunden (og du) begynner å surre, og man får flere feil i treningen.
Lek dere frem med disse triksene (og andre øvelser) 🙂 Viktigst av alt er at vi har det moro sammen!