5 om dagen for en godt stimulert hund
Hundens 5 om dagen er et kjent konsept for mange av oss som driver med hund. Basert på Anders Hallgrens forskning rundt aktivisering og atferd utarbeidet Ingerid og Vegard Øksnevad fra Lundqvist Hundeskole konseptet om Hundens 5 om dagen.
En godt stimulert hund skal i løpet av dagen ha dekket sine behov, både fysisk og mentalt.
Hundens 5 om dagen legger til rette for at hunden skal få sunn og balansert aktivisering hver dag, uten at du som eier må sette av timesvis med ekstra trening av hunden.
Hundens 5 om dagen er:
- Problemløsning/aktivisering
- Nesearbeid
- Balanse/kroppsbeherskelse
- Kontakt/samarbeid
- Fysisk mosjon
Å skulle gi hunden sin 5 om dagen kan virke uoverkommelig for mange. I denne artikkelserien vil jeg ta for meg ulike øvelser dere kan gjøre for å enkelt stimulere og aktivisere hundene deres. Det er for eksempel mye vi kan gjøre i løpet av de daglige turene våre, og ved fôring av hunden. Man må bare tenke litt annerledes om eget hundehold. For eksempel vil mye være gjort om du endrer rutinene rundt fôring. Dropp å servere maten i skåla og bruk heller maten i forskjellige aktiviteter og som belønninger gjennom dagen.
Problemløsning/aktivisering
Denne delen av Hundens 5 om dagen kan oppfylles på utallige måter. Det kan være innlæring av nye øvelser ved bruk av shaping og generelt innlæring av øvelser der hunden må tenke selv,du kan jobbe med at hunden skal lære å tilby forskjellige atferder og man kan bruke tenkeleker. To av våre faste rutiner er at hundene alltid får ett av dagens måltider i en aktiviseringsleke (f.eks. en Kong) og at kveldsmåltidet går med til trening.
Når vi skal trene varmer vi alltid opp, både fysisk og mentalt. En mental oppvarmingsøvelse jeg liker godt er at hunden skal tilby atferd. Da må den tenke selv og selv ta initiativ for å få belønning. Jeg har da 5 godbiter i hånden og belønner 5 ulike atferder hunden tilbyr. For en hund som ikke har gjort dette før er det viktig at du belønner selv de minste ting. Dette er en ny form for “lek” som hunden skal lære seg.
Ha hunden foran deg og ha belønningene klare. Du skal ikke kommandere eller vise hunden hva den skal gjøre, hunden skal finne ut av dette selv. Om hunden tar kontakt, belønner du dette. Setter den seg - belønn. Slikker den snute - belønn. Hunden får altså belønning for 5 forskjellige ting, uansett hva de er (bortsett fra om hunden gjør noe den ikke har lov til, som å hoppe å ta belønningen for eksempel). Hunder som har lært denne leken ender ofte opp med å tilby favoritt øvelsene sine. Dette er interessant for oss også, for da ser vi hvilke øvelser hunden liker best og kan bruke disse senere for å bygge motivasjon.
Shaping
Denne treningsformen baserer seg på at hunden skal jobbe med problemløsning og tenke selv. Du deler opp en ferdig øvelse i passende momenter og belønner hundens fremgang etterhvert. Et eksempel på dette kan være at hunden skal lære å lukke en skuff. Ha belønninger klare og ha et tydelig belønningssignal (klikker, eller et kort ord som “Ja!”/”Yes!”/”Bra!”). Åpne skuffen hunden skal lukke. Belønn først hunden for at den ser mot skuffen. Neste steg er at hunden beveger seg mot skuffen, deretter berører skuffen, dytter på den og til slutt dytter så hardt at skuffen lukkes. Om hunden løser dette med en gang eller behøver flere økter kommer veldig an på om den har jobbet med shaping før og hvor raskt den tilbyr atferd.
Problemløsning på turen
Noe jeg tror alle hundeeiere har opplevd er at hunden har surret seg rundt en stolpe eller et tre. Det mange gjør da er at vi løsner båndet, eller at vi viser hunden veien tilbake.
Dette er en gyllen mulighet til å la hunden tenke selv.
Stopp opp og stå stille. La hunden selv finne ut av hvordan den vil komme seg løs. Da er det viktig at du er tålmodig. Om hunden gir opp, eller blir panisk, må du hjelpe den på riktig vei. Det gjør ingenting om hunden ikke løser hele problemet selvstendig første gang. Da gir du det et nytt forsøk neste gang det samme skjer.
Det vil ikke ta lang tid før hunden begynner å forstå hva den må gjøre for å komme seg løs. Når det skjer ville jeg roset og belønnet hunden med en godbit! Da får hunden en sterkere mestringsfølelse, og sannsynligheten for at den lagrer det den gjorde for å gjøre det samme neste gang er mye høyere.
Lær hunden navnet på fingrene
En morsom, enkel og evig utfordrende aktivisering er å lære hunden navnet på de ulike fingrene. Jeg lærer inn dette på en måte som gjør at hunden må tenke selv. Det er også et artig triks som styrker kontakt og samarbeid. Dermed kombineres aktivisering/problemløsning og kontakt/samarbeid i en og samme øvelse. Du velger selv hva du ønsker å kalle trikset, om det skal være 1-10, eller tommel, pekefinger osv.
Hvordan begynner man?
Ha masse godbiter klare og sett deg ned foran hunden. Begynn med å lære inn tommelen på den ene hånda. Knytt neven slik at det kun er tommelen som peker ut. Hold den foran hunden og vent. De fleste hunder vil ganske raskt dytte borti tommelen med snuta. Når den gjør dette sier du «tommel», roser og gir godbit. Gjenta øvelsen flere ganger. Om hunden ikke tilbyr dette kan du bevege litt på tommelen din for å gjøre den mer spennende. Når man har gjort dette en del ganger, og hunden automatisk dytter på tommelen når man stikker den ut kan du teste kommandoen. Hold hele hånda foran hunden, sprik med fingrene og si «tommel». Dytter hunden tommelen kan den nå denne kommandoen og er klar for neste finger.
Jeg begynner da med lillefingeren på samme hånd. Bruk samme prosedyre som beskrevet over. Etter hvert kan du stikke ut både tommel og lillefinger og variere mellom disse. Test kommandoen etter en stund. Når hunden kan lillefinger også går du videre til neste finger. Etter hvert som hunden kan flere fingre er det viktig at man er påpasselig med å sprike godt med fingrene, og kun belønne når hunden er nøyaktig og treffer fingeren du ba om.
Denne øvelsen kan vi bygge på nærmest i det uendelige med til slutt ti fingre og variasjon mellom disse. Vanskelighetsgraden kan også økes ved å øke avstanden og antall fingre før belønning.
En variert hverdag
Som jeg nevnte innledningsvis er det utallige aktiviteter vi kan gjøre med hundene vår for at de skal kunne jobbe med problemløsning. Det er kun fantasien som setter grenser! Som dere vil lese i de neste artiklene kan man også kombinere mange av hundens 5 om dagen, som kontakt og aktivisering, problemløsning og balanse og mange flere. Jeg vil beskrive flere av aktivitetene vi gjør på turene vi går og ved fôring. Jeg håper denne serien vil kunne være til inspirasjon slik at du og hunden din får bedre samspill og en mer variert hverdag.
Lykke til med treningen!