To forskjellige måter for hunden å gå pent
De aller fleste av oss ønsker å ha en hund som kan gå pent i bånd. Men hva vi legger i dette er ofte noe forskjellig. Noen ønsker at hunden skal kunne gå pent og rolig ved siden av seg, mens andre er mest opptatt av at hunden ikke skal dra i båndet. Jeg har, som de fleste andre, mine tanker og erfaringer rundt dette. Jeg sier ja takk, begge deler.
Jeg foretrekker altså å ha to forskjellige “gå pent” kommandoer/øvelser. Den ene kaller jeg “gå pent” og den betyr at hunden kan virre rundt som den vil, så lenge båndet holdes slakt. Den andre kaller jeg for “være her” og betyr at hunden skal gå tett inntil og ved siden av meg. I og med at jeg alltid har flere hunder har mine lov til å bytte side, men bytte av side må foregå bak meg. De får ikke gå i forkant på en “være her” kommando.
Denne kommandoen syns jeg er spesielt fin i forhold til passeringer, på trafikkerte veier eller nedover bratte stier. Jeg bruker den også når jeg løper med hundene i bratte nedoverbakker, fordi jeg rett og slett ikke er tøff nok til å ha dem i fullt trekk i front da.
Å skille mellom hverdagslydighet og hundesport
I mitt hundehold er jeg opptatt av å ha et klar skille mellom hverdagslydighet og hundesport. Derfor har jeg egne innlæringsmetoder og egne kommandoer for hverdagslydighetsøvelser, selv om disse kan ligne øvelser innen hundesport. Det å gå pent er intet unntak. Jeg er også opptatt av at mange hunder har et behov for å trekke. De har altså et fysisk og mentalt behov som må tilfredsstilles. Derfor lærer jeg hundene mine denne regelen: I halsbånd er det aldri lov å trekke, men i sele kan de trekke så mye de vil med mindre de har fått beskjed om noe annet.
Kontakt
En av grunnferdighetene hunden bør kunne før du begynner å trene på å gå pent er kontakt. Dette er for å styrke båndet mellom deg og hunden din, og at hunden lærer seg å bli mer opptatt av hvor du befinner deg. Jeg mener ikke at hunden skal gå med kontakt, for da er vi inne på en lydighetsøvelse. Les gjerne blogginnlegget om kontakt her.
Når du har trent en del kontakt vil du oppleve at hunden din også søker kontakt med deg ute på tur, uten at du har bedt om det. Dette kaller jeg tilfeldig kontakt, og i begynnelsen belønner jeg dette. Rett og slett fordi jeg ønsker mer av denne tilfeldige kontakten, og hunder vil alltid gjøre det som lønner seg for dem. Belønning i disse situasjonene kan være at jeg roser hunden og viser at jeg ble veldig glad for det den gjorde, jeg kan klappe i hendene, klappe og kose med hunden, eller gi den en godbit. I disse situasjonene unngår jeg bruk av leke som belønning fordi hunden ofte blir for gira av leker. Har du en hund med lavere gjenstandsinteresse kan det selvsagt fungere med leke også.
At jeg gir hunden min respons når den på eget initiativ tar kontakt med meg bidrar til at samholdet vårt styrkes, også ute på tur. Hunden vil tilby tilfeldig kontakt oftere og den lærer seg at det lønner seg at den holder seg orientert om hvor jeg er. Dette kommer spesielt godt med når man ferdes i vanskelige miljøer.
Som med all annen trening er det lurt å starte i rolige, kjente omgivelser. Jeg pleier å kalle dette for å trene i fredstid. Det er viktig at du ikke forventer at hunden skal kunne gjennomføre slik trening i krevende miljøer fra start. Dette er noe dere gradvis trener dere opp til.
Trening med valpen
Når jeg begynner innlæringen av “være her” og “gå pent” øvelsene med små valper går jeg noe annerledes frem. Jeg venter en stund før jeg begynner å trene på måten som beskrevet under. Så for deg med valp vil jeg anbefale å lese artikkelen som kommer ut førstkommende mandag. Der går jeg gjennom hvordan jeg legger grunnlaget for at valpen skal lære seg begge disse øvelsene.
"Være her"
«Være her» er en kommando som betyr at hunden skal være inntil deg, uansett hvilket tempo du beveger deg i. Dette betyr at du også kan bruke denne kommandoen om du vil ha hunden nærme deg når du står stille. Ved innlæring av denne øvelsen øker vi veldig gradvis vanskelighetsgraden, slik at hunden til slutt vil kunne følge deg tett uansett hvor og i hvilke tempo du beveger deg i.
Å trene på dette bidrar til økt kontakt og bedre samspill mellom deg og din hund, og hunden trenes samtidig i selvkontroll og ro. For at hunden til slutt skal kunne følge deg rolig og avslappet er det viktig at alle faser i treningen er preget av ro. Hunden skal altså ikke gå med kontakt her.
Metode
Det første steget ved innlæring av denne øvelsen er å ha hunden ved siden av deg mens du sitter på huk. Når hunden er rolig ved siden av deg (du kan selv bestemme om hunden sitter eller står) kan du begynne å legge på kommandoordet. Gjenta det et par ganger mens hunden fremdeles er rolig. Det er veldig viktig at du ikke bruker kommandoordet om hunden er urolig, men at du da heller venter på ro, eller eventuelt flytter deg til et lettere miljø for hunden.
Når hunden er rolig og du har fått navnsatt øvelsen et par ganger kaster du ut en godbit og venter på kontakt. Når hunden søker kontakt sier du “vær så god” til godbiten. Hunden kan da gå frem og ta denne. Grunnen til at vi kaster ut godbit og venter på kontakt før vær så god, er at øvelsen til slutt skal kunne avsluttes på denne måten. Når hunden har lært øvelsen, og kan den godt, vil du kunne gå med hunden ved siden av deg et stykke og avslutte kommandoen ved kontakt og vær så god. Kontakten er hundens måte å be om tillatelse på, mens vær så god er tillatelsesordet for at hunden har lov til å gå frem. Når hunden søker kontakt er det opp til deg om den får vær så god eller ikke.
Legg opp til at hunden skal lykkes
For at hunden skal kunne roe seg ned inntil deg er det viktig at du starter treningen i miljøer som er enkle for hunden. Etterhvert som hunden mestrer dette beveger du deg til vanskeligere miljøer og trener der. Etter å ha repetert dette noen ganger vil hunden kjenne igjen øvelsen, og den vil raskere roe seg. Om hunden da søker kontakt med en gang er det viktig at du ikke sitter og ser tilbake på den. Du skal kun møte blikket når du er klart for å gi tillatelse til å gå frem. Dette er for å unngå at vi ender opp med en hund som går med kontakt hele veien.
Når hunden mestrer at du sitter på huk og kaster ut godbit skal du bygge på øvelsen ved å reise deg opp. Gjenta kommandoen når du står oppreist, og kast deretter ut en godbit. Om hunden blir værende hos deg venter du på kontakt og gir vær så god til godbiten. Om hunden forsøker å ta godbiten er det viktig at du setter deg ned på huk igjen og repeterer dette et par ganger til før du igjen prøver å reise deg opp.
Ta det gradvis
Når dette fungerer er dere klare for å begynne å bevege dere fremover mot en fristelse. Sett ut en skål og legg en godbit oppi skålen. Gå litt unna, få hunden i rett posisjon inntil deg og beveg dere fremover mot skålen. I startfasen her er det godt nok med ett skritt eller to før hunden får vær så god til skålen. Etterhvert som hunden mestrer dette gjør du det vanskeligere slik at dere til slutt må helt bort til skålen før hunden får lov til å ta godbiten.
Hvis hunden feiler starter du på nytt. Bryter hunden posisjonen to ganger er det viktig at du gjør det enklere den tredje ganger slik at hunden opplever mestring og forståelse for øvelsen.
Øvelse gjør mester
«Være her» er en øvelse man som regel må jobbe mye med. Noen hunder lærer den raskere enn andre, det viktige er å ikke gi opp. For når hunden kan øvelsen er den utrolig god å ha i så mange forskjellige situasjoner. Selv etter at hunden har lært seg øvelsen er det viktig at dere øver på denne jevnlig. Som med mye annen hundetrening vil jeg si at denne øvelsen er “ferskvare”, og den kan derfor lett bli glemt om vi ikke bruker den jevnlig. Samtidig vil du og hunden blir sikrere i øvelsen om dere trener mye i fredstid. Det er godt å kunne vite at hunden vil kunne følge deg tett selv i en vanskelig situasjon, som for eksempel i en vanskelig forbipassering. Jeg har selv opplevd å ha tre ganske reaktive hunder på “være her” kommando forbi en utagerende hund. Da var jeg glad for at vi hadde trent ofte og mye på øvelsen. Hundene visste godt hva “jobben” deres var og brøt derfor ikke posisjon og vi kunne passere uten problemer.
Har du flere hunder anbefaler jeg at du lærer inn kommandoen skikkelig på hver enkelt hund før du bruker den på hundene når de er sammen.
Når hunden kan denne øvelsen vil du oppleve at den roer seg ned og følger deg tett bare ved å få kommandoen “være her”.
"Å gå pent"
Denne øvelsen vil si at hunden kan svinse rundt deg på tur, så lenge båndet er slakt. Det viktigste ved innlæring av denne øvelsen er at hunden aldri skal få erfaring med at det lønner seg å trekke. Da må man ofte begynne innlæringen på nytt, og det vil ta mye lenger tid for hunden å forstå hva det er vi ønsker. For at vi skal kunne være 100% konsekvente er det lurt å lære inn kommandoen med halsbånd først, slik at hunden lærer seg at man aldri kan trekke i halsbånd. Da kan du enkelt ha på sele og halsbånd på tur og koble over til halsbåndet når du har tid og tålmodighet til å trene på å gå pent. Når hunden har på seg sele har den altså lov til å trekke. Når hunden har lært selve kommandoen kan man selvsagt også bruke den når hunden går i sele.
Metode
Metoden som brukes for å lære dette inn er å stoppe opp med en gang båndet strammer seg. Hunden skal lære seg at båndet ikke skal bli stramt. Hvis hunden ikke kommer mot når du stopper opp, begynner du å bevege deg bakover. Press i båndet skaper et motpress fra deg. Her er det viktig at du kun legger vekt i mot, du må ikke rykke i båndet! Om hunden fremdeles ikke responderer lager du en lyd slik at du får oppmerksomhet.
Med en gang hunden snur og kommer mot deg, altså at båndet blir slakt, roser du hunden og går videre fremover. I begynnelsen kan det være lurt å forsterke med en godbit. Hunder lærer raskt hva som lønner seg for dem.
Pass på at du har lik lengde på båndet når dere trener på dette. Da blir det lettere for hunden å forholde seg til hvor mye den har å gå på før båndet blir stramt. Unngå bruk av flexi line når du trener på dette. I flexi line vil hunden alltid ha en opplevelse av at båndet er stramt, i tillegg til at den ikke får kontroll over hvor mye den kan bevege seg fremover. Å lære en hund riktig bruk av flexi line er et eget prosjekt.
Når kan du legge på kommando?
Kommandoen “gå pent” begynner vi å legge på øvelsen når hunden kan gå noe lengre stykker med slakt bånd. Det er viktig i innlæring av kommandoen at vi ikke sier ordet når hunden ikke kan det, eller når hunden gjør noe annet. Gjør vi dette mister ordene sin verdi og i verste fall kan hunden til slutt tro at «gå pent» betyr dra i båndet.
Med disse to kommandoene vil dere kunne få turer som er behagelige og frustrasjonsfrie for både deg, hunden din og de dere måtte passere. Kos dere med treningen! Og husk at hvis du ikke har tålmodighet til å trene, la hunden få trekke og så kan dere heller trene en annen dag.