fbpx
DoggieBag er som jul, bursdag og nyttår hver måned! - En månedlig festpakke til hunder, full av spennende kvalitetsprodukter.
DoggieBag Blogg
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
DoggieBag Blogg
Ingen resultater
Vis alle resultater

Hvordan lære hunden ro?

Cecilie Sæther av Cecilie Sæther
26. mars 2020
i Artikler, Hundens Helse, Hundetrening, Valp
8.6k 454
0
Hvordan lære hunden ro?

Det er viktig for hundens helse at den kan slappe av. Foto: Regine Tholen

Del på FacebookDel på TwitterDel via Epost

Å lære hunden ro

Vandrer hunden din mye rundt hjemme? Har den vanskeligheter med å legge seg ned og slappe av? Sliter dere kanskje med at den bjeffer mye, biter og tygger i ting? “Jokker” hunden på gjenstander, hunder, eller mennesker? Hvis du kjenner igjen noen av disse punktene er hunden din mest sannsynlig stresset.

I dagens samfunn er de fleste av oss veldig opptatt av at vi må aktivisere hundene våre. Vi finner stadig på nye aktiviteter for å stimulere dem, både fysisk og mentalt. På sosiale medier finner man den ene gruppen etter den andre som handler om nettopp dette, og folk legger stadig ut spørsmål om hvordan de kan aktivisere hundene mer, eller bedre.

At hundeeiere ønsker å aktivisere hunden sin fysisk og mentalt er selvsagt veldig bra! Hunder som ikke får det de behøver av stimuli lever ikke gode liv, og de utvikler ofte problematferd det er vanskelig å jobbe med. Men i alt fokuset på aktivisering av hundene våre savner jeg ofte en vel så viktig del av treningen. Dette er en viktig del av hundens trening som ofte blir glemt, nemlig ro-trening.

Jeg pleier å si at dagens hunder er født uten “av knapp”. Dette betyr at vi må lære hundene våre verdien av å skru av. Vi må lære dem at det går an å slappe av, og at ro lønner seg. Høyenergiske hunder topper statistikken over de mest populære rasene her i landet, og da sier det seg selv at mange også har disse hundene som familiehunder. Jeg har også svært aktive hunder som krever mye. Dette trives jeg godt med, men jeg ønsker også å ha hunder som klarer å håndtere at jeg blir syk. Har du høy feber og er sengeliggende er det godt å kunne ha hunder som er vant med, og ikke minst takler, at det ikke behøver å skje noe hver dag. Rett og slett en hund som fungerer i livets opp- og nedturer.

Positivt og negativt stress

Når vi snakker om stress hos hunder skiller vi mellom positivt og negativt stress. Positivt stress er for eksempel energien i trening på tur og i lek. Som hos oss mennesker produserer hundens kropp adrenalin i denne typen situasjoner. I kontrollerte mengder er dette sunt for hunden. Denne typen aktivitet utløser blant annet også seratonin og dopamin hos hunden. Disse stoffene har mange positive ringvirkninger - altså positivt stress.

Kortvarig frigjøring av adrenalin i kroppen er bra. Om dette derimot vedvarer over tid er vi over på det vi kaller negativt stress. Langvarig produksjon av adrenalin har flere negative bivirkninger, blant annet vil kortisolnivået i kroppen bli for høyt. Dette fører igjen med seg flere negative bivirkninger. Noen av disse er nedsatt immunforsvar, problemer med å spise, sår som ikke gror og hunden kan lettere få infeksjoner.

Som en understimulert hund vil en hund som er overstimulert utvikle en del problematferd. Både hunder som er under- og overstimmulerte bærer på mye stress i kroppen, og det er dette atferden kommer av. I mitt arbeid møter jeg oftere eiere som har problemer med hundeholdet sitt på grunn av overaktivisering, enn ved underaktivisering. Derfor er det svært viktig at vi hundeeiere har nok kunnskap om tegn på stress og selvsagt også ro-trening.

Fysisk trening produserer blant annet adrenalin, seratonin og dopamin. Foto: Joséphine Menge

Hunden må få nok søvn

En valp skal sove 18-20 timer pr. døgn og en voksen hund (noe avhengig av rase og størrelse) skal sove mellom 12-18 timer i pr. døgn. En hund som sover for lite kan lett utvikle stress og overaktivisering. Dette blir da en ond sirkel, fordi en hund som er stresset vil ha vanskeligheter for å slå seg til ro og få den søvnen den behøver.

Så hvordan kan vi trene på ro?

Det finnes selvsagt flere forskjellige måter å trene ro, som med alt annet. Alle passer kanskje ikke like godt for deg og din hund, så her kan du som med alt annet velge.
Jeg anbefaler å starte denne treningen ganske snart etter at valpen har kommet hjem. Pass på at valpen får nok søvn fra starten av, da vil du danne et godt grunnlag for hunden videre i livet. Det er dog fullt mulig å begynne treningen med unghunder og voksne også, men det vil ofte ta lengre tid og være mer problematisk, alt avhengig av hvor høyt stressnivå hunden har.

Om hunden din er stresset er det viktig at vi også tilrettelegge for god ro-trening. Dette betyr at vi bør fokusere på at aktivitetene vi gjør med dem også fremmer ro, og at vi minsker aktiviteter som øker stress. Unngå derfor kasting av pinne/ball, overdreven lek med andre hunder og overdrevet fysisk mosjonering.

Ro-trening og mat

Noe av det første hundene mine lærer er at maten ikke blir servert før de er rolige og gir meg øyekontakt. Deretter må de vente på å få “vær så god”. På denne måten unngår jeg at fôringstid blir preget av stress.

Med valper og unge hunder bruker jeg også deler av maten deres/godbiter som jeg strør på bakken/gulvet. Jeg kan lokke hunden til å legge seg ned, for deretter å slippe ned en matbit med jevne mellomrom såfremt den blir liggende.

De aller fleste hunder har også et stort tyggebehov. Det vil si at de behøver å få utløp for dette ved å tygge og gnage på noe. Tygging og gnaging har flere positive virkninger, det fremmer ro og hunden opprettholder sunn munnhelse. Ved å jevnlig gi hunden mat i form av noe den kan ligge å tygge på vil du også kunne hindre dannelsen av plakk og tannstein. Jeg anbefaler derfor å gi hunden måltider der den får tygge på noe. Du kan for eksempel bytte ut kveldsmåltidet med en oksemuskel, eller en grisehale. Du kan også gjøre en vane av å putte hundens fôr i en aktiviseringsleke (en Kong for eksempel), fryse den og gi den til hunden frosset.

Gi hunden noe å tygge på. Foto: Gerrie van der Walt

Burtrening og bindetrening

Ved begge disse metodene er prinsippet det samme. Hunden skal lære seg at ro lønner seg. Burtrening begynner jeg med med en gang jeg får valpen, jeg velger å variere bruk av bur og innhegning. Hovedårsaken til at jeg vil lære hundene mine å kunne ligge i lukket bur er for at de skal være forberedt til fremtidige treninger og konkurranser. I tillegg vil jeg at hundene mine skal ha positive opplevelser med bur og at de skal forbinde dette med ro, slik at de lettere kan slappe av om de for eksempel skulle skade seg og måtte ligge i bur hos veterinæren.

I starten legger jeg valpen i buret når jeg ser at den begynner å bli trøtt, eller når jeg regner med at den snart blir trøtt. Jeg passer på at dette skjer før den blir overtrøtt. Jeg legger samtidig gjerne noe inn i buret den kan tygge på. Jeg oppholder meg i nærheten og roser rolig når hunden slapper av. Hunden slippes ut med en gang den våkner/er rolig.

At hunden lærer seg å være rolig når den er bundet synes jeg også er viktig. Se for deg at noen for eksempel skulle skadet seg på tur i skogen og du er avhengig av å binde hunden til et tre. Da er det viktig at hunden forholder seg rolig, slik at du får gjort det du behøver i den situasjonen. Når vi øver på dette lærer også hunden at ro lønner seg. Denne treningen kan gjøres både ute og inne. Bind hunden fast til for eksempel et tre, eller tilhengerfestet. Beveg deg så bort fra hunden, ikke langt men slik at hunden ikke når deg.

Det vi er ute etter i begynnelsen er at hunden er roligere. Dette vil si at vi ikke krever at hunden skal legge seg å slappe av med en gang. Som ved alt annet krever dette trening. Om hunden beveger seg mye kan første kriteriet være at den ikke strammer båndet, om den lager mye lyd kan første kriteriet være at den er stille. Ha hunden i øyekroken, men ikke gi hunden direkte oppmerksomhet. Beveg deg frem og tilbake i nærheten av hunden. Når hunden er roligere går du inn og knyter opp båndet og rusler en tur. Er dere inne knyter du opp båndet og gjør noe annet en liten stund. Om hunden bryter roen når du er på vei inn for å knyte opp er det viktig at du snur og venter til den er roligere igjen før du prøver på nytt.

Jeg velger å være stille gjennom hele prosessen. Jeg roser ikke hunden når jeg knyter opp, belønningen for å være rolig er å få være sammen med meg.

Lær hunden en kommando som betyr at den skal slappe av

For å gjøre dette velger jeg å navnsette naturlig atferd hos hunden fra den er valp. Hver gang hunden legger seg ned og slapper av roser jeg med rolig stemme og sier “legge seg” (du kan selvsagt kalle det noe annet). Om hunden ligger ved siden av meg vil jeg også stryke den rolig mens jeg navnsetter. Får du gjort dette hver gang hunden legger seg for å slappe av vil hunden raskt lære seg at ordene “legge seg” betyr nettopp at den skal legge seg ned og slappe av. Dette er altså ikke en dekk kommando, for da er hunden “på jobb”. Om hunden slapper av på siden, på rygg eller tullet sammen i en ball spiller ingen rolle. Kravet er at den skal slappe av.

Når hundene kan denne kommandoen kan jeg bruke den hvor som helst, og jeg kan be dem gå å legge seg på ulike plasser. For hunder som blir ekstra oppspilte ved besøk er dette en veldig fin kommando å ha.

Det er viktig at valpen får nok søvn. Foto: Ethan Kent

Ro-trening ute

For meg faller denne metoden også under miljøtrening av hunden. Jeg ønsker at hundene mine skal kunne slappe av i alle mulige settinger. Jeg vil at de skal kunne slappe av i pausene på trening, hvis jeg stopper for å snakke med noen midt i byen, når de er med på møter, og når jeg vil sette meg på en uteservering på varme dager.

For å få til dette bruker jeg mye tid utenfor butikker, i travle handlegater og ved lekeplasser. Her sitter hunden og jeg og gjør absolutt ingenting. Ingen får hilse på hunden, for den skal slappe av og lære seg at ingenting skjer.

Når vi trener på ro i slike miljøer belønner jeg ro sporadisk. Noen ganger med godbit, noen ganger med klapp og ros. Gjør det som fungerer for din hund, slik at den fremdeles beholder roen selv om du belønner.

Om hunden ikke klarer å roe seg ned er miljøet for vanskelig. Da må du begynne med enklere miljøer, for eksempel steder med færre mennesker.

Trening tar tid

Husk at å trene på ro tar tid som ved alt annet vi lærer hundene våre. Hvis du har fokus på å trene på ro vil du få hunder som kan skru av når de trenger det, du får en balansert hund og en bedre hverdag. En kjekk regel å ha er at hundene er rolige inne. Trening, lek og full fart gjør vi ute. En slik regel vil også hjelpe hundene til å raskere lære seg å slappe av inne.

Tags: HundetreningrorotreningValp
Forrige Artikkel

Lær hunden labbeløft

Neste Artikkel

Hvordan lære hunden å gå pent i bånd?

Cecilie Sæther

Cecilie Sæther

Cecilie er utdannet hundetrener og instruktør med spesialisering innen grunnleggende adferds- og læringsteori, samt pedagogikk. Har i dag en Staffordshire Bull Terrier og en Belgisk Fårehund Malinois. Brenner for samspill mellom hund og menneske. Trener med positive metoder og fokuserer på motivasjon og samspill. Hun driver også egen hundeskole og skreddersyr hundeutstyr - ved Minipina.

Relatert Artikler

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?
Hundetrening

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

28. mai 2020
Trekkarbeid som fysisk aktivitet
Hundetrening

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

21. mai 2020
Kontakt og samarbeid
Artikler

Kontakt og samarbeid

14. mai 2020
Hvordan få valpen husren?
Valp

Hvordan få valpen husren?

4. mai 2020
Balanse og kroppsbeherskelse
Hundetrening

Balanse og kroppsbeherskelse

27. april 2020
Nesearbeid i hverdagen
Artikler

Nesearbeid i hverdagen

20. april 2020
Neste Artikkel
Hvordan lære hunden å gå pent i bånd?

Hvordan lære hunden å gå pent i bånd?

POPULÆRE ARTIKLER

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

28. mai 2020
Trekkarbeid som fysisk aktivitet

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

21. mai 2020
Kontakt og samarbeid

Kontakt og samarbeid

14. mai 2020

Om Oss

DoggieBag Blogg

DoggieBag Blogg

Hundeglede siden 2014

DoggieBag er en av norges største hundetjenester. På bloggen vår deler vi våre eksperters og instruktørers tips og kunnskap med alle som er interessert i hundetrening, hundehold og hunder generelt.

  • 27.4k Fans
  • 9k Followers
  • 308 Followers

DOGGIEBAG PÅ INSTAGRAM

  • Hef er veldig vant til r  dyr     God helg
  • Imorgen sendes stappfulle oktoberpakker  vi har noen f   igjen         Bestiller reaktiverer du idag s   kan du sikre deg en
  • Snakk om    bli glad av ett bilde     Denne s  tnosen ser veldig forn  yd ut med sin septemberpakken
  • Vakre Tilla elsker sine gr  nne esker       Hvem er klare for helg
  • Kjekkasen Aiko       Produktene til oktoberpakkene har kommet inn og er under pakking      Pakken inneholder selvf  lgelig en kul halloweenleke og flere spennende produkter
  • Nydelig Bailey i DoggiaBag familien har bursdag      1   r idag
  • Ronja synes det er stas i   pne sin DoggieBag selv     For mange av v  re kunder er halve moroa      pne makulere selve esken     Pleier din pelskling      pne selv
  • Fine Truls koser seg med tyggebeinet fra m  nedenspakke
  • Se p   denne s  tnosen     Snakk om    bli valpesyk

DoggieBag Blogg

DoggieBag er en av norges største hundetjenester. Hver måned sender vi ut tusenvis av overraskelsespakker til hunder i hele landet.


Vi fokuserer på rene kvalitetsprodukter, faglig tyngde og god kundeservice.

Siste Innlegg

Hvordan kan jeg lære hunden å rydde leker?

Trekkarbeid som fysisk aktivitet

Kontakt og samarbeid

Hvordan få valpen husren?

Balanse og kroppsbeherskelse

Nesearbeid i hverdagen

DB Nyhetsbrev

Få våre tips til hundetrening og artikler rett i din innboks

© 2020 DoggieBag AS

  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt
Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Hjem
  • Valp
  • Hundetrening
  • Hundens Helse
  • Prøv DoggieBag
  • Kontakt

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In