Overvekt og leddplager hos hunder øker stadig. Det er ikke tilfeldig at disse øker i takt da overvekt er en av de største årsakene til leddskader hos hunder, og hunder som har vondt i leddene beveger seg mindre og blir da fort desto mer overvektige.
Leddskader
Leddskader topper skadestatistikken, etterfulgt av livmorbetennelse, mage-tarm-infeksjoner og analkjertelbetennelse. Noen hunder er mer disponert for leddproblemer enn andre, men det er enkle grep vi hundeeiere kan gjøre for å forebygge vonde ledd.
Regelmessig mosjon vil bidra til å styrke ledd og muskler, og det vil igjen gjøre hunden mer motstandsdyktig mot leddsmerter og skader.
Leddproblemer og Overvekt
Leddproblemer og overvekt henger ofte sammen. Overvekt gir større belastning på ledd og ligamenter, og disponerer for skader og vondter som artrose, korsbåndskader og hofteleddsdysplasi (HD).
Overvekt kan redusere både livskvaliteten og livslengden til hunden din betraktelig, så det er lurt å overvåke hundens vekt, slik at den produserer mindre stress på leddene. Hunder er som mennesker: Er vi overvektige, har vi større sjanse for å utvikle ledd- og muskelsykdommer.
Symptomer på at hunden har vondt i ledd:
- Stivhet, spesielt etter å ha hvilt seg
- Nøler med å gå opp og ned trapper
- Henger etter eller blir lett sliten på tur
- Foretrekker å ligge fremfor å sitte eller stå
- Klynker, knurrer eller glefser når du tar på leddene
Balanseøvelser i skogen er en fin måte å styrke kroppen på.
Forebyggende aktivitet i forskjellige livsstadier
Alle hunder trenger å bevege seg, og mosjonen må tilpasses hundens alder og type. Man vet at trening fremmer muskel tone og det er disse musklene som støtter leddene, i tillegg er trening i seg selv betennelsesdempende.
Valp og unghund
Det er bevist at valper som får bevege seg fritt i naturen på steder med passende fysiske hindringer, utvikler mindre skjelettproblemer som HD enn valper som vokser opp i mer skjermede valpehager eller går mye i trapper.
Den beste fysiske treningen for en valp og unghund er først og fremst fri bevegelse, hvor valpen bruker kroppen i varierte bevegelser i alle retninger, helt av seg selv. Oppdagelsesferder i ulendt terreng er derfor det beste for valpens fysikk og utvikling.
En annen bra trening er korte økter med å gå i band, og da gå i skritt. Skritt betyr gå rolig, dette kan være utfordrende for mange valper og hunder da det er naturlig for dem å trave.
Riktig type fôr og mengde er viktig, vokser de for fort vil de lettere kunne få leddskader. Dette er spesielt viktig i vekstfasen til større raser.
Voksen
Det er viktig å holde støtte- og kjernemuskulatur ved like i voksen alder. Det minsker også sannsynlighet for skader og slitasje som senior.
Gode aktiviteter og øvelser for å styrke kjernemuskulaturen kan være:
- Turer i ulendt terreng
- Balanseøvelser
- Generelle øvelser som krever økt kroppskontroll
- Triks som fremmer styrke, balanse og kordinasjon (som for eksempel å sitte bamse)
- Svømming
- Bæring av kløv
- Trekkarbeid (canicross, sykkel/kickbike med hunden foran, skiturer osv.)
For at hundene våre skal bygge muskulatur og styrke må de brukes og belastes jevnt. Som oss vil hunden behøve opptrening før lange fysiske utfordringer, som for eksempel fjellturer over mange dager. Hunden vil også trenge en opptreningsfase etter rolige perioder.
Er du usikker på om du har riktig utstyr, eller om hvordan du bør gå frem med opptreningen av din hund, vil jeg anbefale at du tar kontakt med en instruktør/en som har erfaring innen feltet du vil trene.
Senior
En hund regnes som senior når den er 7 år for små- og mellomstore raser og 5 år for store til gigant raser. Dette er selvfølgelig individuelt fra hund til hund, og aldring vil påvirkes av blant annet: Rase, genetikk, størrelse, miljø, fysisk form og fôr.
Senior hunder har som regel ikke samme aktivitetsnivå som en yngre hund og trenger derfor ikke like mye fett og energi i sitt fôr. Stoffskiftet blir også nedsatt ved alder, så i tillegg skal man tenke på å ikke belaste nyrene og leveren for mye. Seniorfôr inneholder ofte mindre fosfor, natrium og proteiner, men har høy smakelighet da appetitten til eldre hunder ofte blir dårligere. Det kan også være lurt å gi et kosttilskudd som er bra for leddene.
Tenk på å ikke gjøre hunden gammel før tiden ved å korte ned på spaserturene eller redusere turtempoet for tidlig. Hold øye med hunden, og vær oppmerksom på de signalene hunden gir. Jo lenger hunden kan holde i gang muskler og ledd, desto bedre! Det er også lurt å forebygge med svømming, kiropraktikk og hundemassasje.
Når du merker at din trofaste venn har blitt eldre og ikke orker like mye lenger så gå gjerne turer på mykt underlag, for eksempel i skogen eller på jorder, og gå heller flere korte turer enn én veldig lang.
Jevnlig mosjon er viktig for hunder i alle størrelser.
Generell forebygging
Generelt for alle hunder er det viktig med god oppvarming før- og nedtrapping etter trening. Ved trening her mener jeg ikke den vanlige rusleturen, men om du skal trene innen hundesport, balanseøvelser, trekkarbeid og lignende. God oppvarming og nedtrapping vil være forebyggende for både muskel-, skjelett- og leddskader. En fin tommelfingerregel er at hunden skal være varm i alle gangarter før man setter i gang med krevende fysisk aktivitet. For en god nedtrapping er det lurt å la hunden trave lett/gå i ca. 10 minutter.
Det er også viktig med mental trening hele hundens liv. En hund som ikke får mental stimuli blir ofte passiv og mister mye livsglede, uansett alder.