Fysisk mosjon
Alle hunder har behov for fysisk mosjon. Derfor er ikke dette et overraskende punkt under Hundens 5 om dagen. Noen hunder behøver mer fysisk aktivitet enn andre.
Hvor mye fysisk utfoldelse en hund behøver daglig kommer an på rase, alder og fysiske forutsetninger.
Når vi snakker om fysisk mosjon av hund tenker mange på de daglige turene vi går. Og ja, dette er absolutt fysisk mosjon, men vi kan også variere så mye mer.
Bare ved å inkludere balanseøvelser på den vanlige turen vil du kunne gjøre en stor forskjell for hundens fysiske helse.
Variert fysisk utfoldelse
Det er en kjensgjerning at en god del hunder ikke får dekket sitt daglige behov ved rusleturer i bånd. Vi ser en økning av overvekt blant hunder i Norge (og andre vestlige land), og dette er hovedsakelig fordi hundene våre får for mye mat og for lite mosjon.
Enkelte raser vil også alltid kreve mer fysisk utfoldelse enn det en tur i bånd kan gi. Det vil også være dager der vi ikke har tid, eller mulighet, til å gå lange nok turer. Kanskje er det mange møter den dagen, eller at du ikke er helt i form. Da er det ekstra fint å ha alternative måter hvor vi kan gi hundene god og variert mosjon.
I denne artikkelen vil jeg derfor presentere ulike former for trekkarbeid for hunden.
Med riktig utstyr, god opptrening og trening tilrettelagt etter hundens fysiske form er dette fysisk aktivitet som alle hunder vil kunne nyte godt av.
Aktivitetene jeg beskriver i denne artikkelen vil kunne passe alle hunder, uansett type og størrelse. Det viktige er at vi tar hensyn til hunden og beregner belastning ut i fra hundens form, tempo, fysikk og engasjement.
Opptrening
Når du skal begynne å øke mosjon av hunden din er det viktig at du starter i det små. Ta utgangspunkt i hundens form og øk gradvis. Tenk deg at som menneske legger vi ikke ut på en 10 km sykkeltur hvis vi bare har ruslet rundt nabolaget det siste halvåret 😉 Det samme gjelder for hunden.
Ikke reis en ukestur i fjellet om hunden din ikke trenes opp til det i forkant.
Når du skal trene opp hunden er det viktig at du planlegger en gradvis økning i aktivitet. Ta heller flere økter med noe økning i aktivitet i løpet av en uke, enn en dag med ekstra mye aktivitet.
Restitusjon
Ha hviledager innimellom for restitusjon. Tar vi utgangspunkt i en hund som har fått lite aktivitet kan en legge opp til to dager aktivitet fulgt av én dag hvile for så å gjenta. På hviledager går man de vanlige turene, og man kan legge opp til fri-løping hvis man har tilgjengelige områder som passer til dette.
Retningskommandoer
I alle former for trekkarbeid har jeg hundene jobbende foran meg. Derfor er det viktig å ha gode retningskommandoer som hunden kan. Jeg bruker de samme kommandoene for sykkel, kickbike, canicross, ski og alle andre situasjoner jeg har hundene foran i trekk.
Kommandoene jeg bruker i denne typen aktiviteter er “høyre”, “venstre”, “fram”, “rolig” og “vent”.
Retningskommandoene lærer jeg enkelt inn ved at jeg sier “høyre” hver gang vi svinger til høyre, “venstre” når vi svinger til venstre og fram når hunden går rett frem og også når hunden legger trykk i selen fremover.
Denne navnsettingen av retninger begynner jeg med når hunden er valp (kan selvsagt også læres til voksne hunder). Jeg lærer inn kommandoene når vi går vanlige turer, slik at disse er klare før jeg setter i gang innlæring av for eksempel kjøring med sykkel. Navnsetter man retningene konsekvent på tur vil hunden raskt lære disse og det vil bli enklere (og tryggere) å sette i gang med sykling og andre fartsfylte aktiviteter.
Oppvarming og nedtrapping
Pass på at hunden får varme opp godt før en treningsøkt.
Min tommelfingerregel er at hunden skal være varm i alle gangarter før vi begynner treningen, så vi skritter, traver og løper lett før hver økt. Dette kan hunden gjøre fritt, eller i bånd. En slik oppvarming tar ikke lang tid. Sett av ti minutter i forkant av trening, så er du sikker på at hunden har varmet opp godt nok.
Om du setter i gang med eksplosive aktiviteter, eller aktiviteter som er fysisk anstrengende uten at hunden har fått varmet opp skikkelig vil du øke risiko for at hunden skader seg og får feilbelastninger.
Etter endt treningsøkt er det vel så viktig at hunden får tid og mulighet til nedtrapping. Her kan du bruke den siste delen av økta, eller sette av tid rett i etterkant til at hunden får skritte ned. Har du mulighet er det flott om hunden kan få løpe litt fritt i rolig tempo, slik at den får løsnet skikkelig opp i kroppen. Ved fysisk trening av hund er dette, samt streching og massasje viktig for å ivareta hundens kropp og for å forebygge skader.
Sykling og Kickbike
Av utstyr trenger du en sykkel/kickbike, en godt tilpasset sele til hunden, strikkobbel (pass på at lengden er lang nok) og en stang foran på sykkelen. Hjelm til deg selv anbefales på det sterkeste!
Jeg foretrekker å ha hunden i trekk foran, fordi jeg da har mer kontroll og hunden vil kunne bevege seg friere (fra side til side f.eks.). Springer som kobles på siden av sykkelen kan fungere fint for roligere sykkelturer der hunden traver. Om man bruker en springer må man være ekstra oppmerksom på at hunden ikke pådrar seg skjev belastning.
Ønsker du etterhvert mer fart (altså at hunden ikke kun skal trave) anbefaler jeg å ha hunden foran fra begynnelsen av. Ha fokus på at hunden skal ha et jevnt arbeidstempo hele veien. Ros gjerne hunden når den gjør rett, altså når den ligger godt i trekk i rak linje foran sykkelen/kickbiken. Om hunden legger seg skjevt i front av sykkelen kan du styre slik at du holder deg rett bak den. Jeg sier generelt veldig lite når jeg er ute og kjører med hundene, kun ros av og til og retningskommandoer.
Å legge ut på sykkeltur med hunden kan for mange føles som en risikosport. Da er kickbike et veldig fint alternativ, ettersom du selv ikke er mange centimeterne over bakken, og du kan sette ned foten/hoppe av når som helst. Det er også veldig god trening for oss, ettersom vi må jobbe med å sparke i fra for å avlaste hunden, samt å holde tempoet oppe.
Når vi kjører med hundene våre i front er det viktig at vi passer på at lina er stram hele tiden. Dette for å gi stabilitet og avlastning for hunden.
Ta aldri hunden helt ut når dere trener.
Bygg opp hundens kondisjon og utholdenhet ved å kjøre flere korte turer. En jevn og rolig galopp der hunden jobber er et fint arbeidstempo. Hunden skal ikke spurte alt den har og ligge i toppfart på trening.
Canicross
Canicross er å løpe med hund, enten én eller flere, foran i trekk. Dette er en aktivitet og hundesport som har økt veldig i popularitet de siste årene. Her ligger det mye god trening for både hund og eier! Jeg bruker de samme retningskommandoene her, som i kjøring. I tillegg bruker jeg en god «være her» kommando for å ha hundene ved min side i for eksempel bratte nedoverbakker.
Skal du begynne å løpe med hunden er det viktig at både du og hund har riktig utstyr. En godt tilpasset sele, strikkobbel og et godt magebelte er viktig. I tillegg må du passe på at du har gode løpesko 🙂
Kjettingtrekk (weight pull)
Kjettingtrekk har også blitt veldig populært de siste årene. Dette gir veldig god trening for hunden, både fysisk og mentalt. Det du trenger er en god sele med pinnedel, eller en weight pull sele, karabinkrok, tau og kjettinger. Har du en stor hund anbefaler jeg at du kun bruker weight pull sele til kjettingtrekk, slik at belastningen fra trekket fordeles rett på hunden og at selen forblir liggende korrekt mens hunden er i arbeid.
Her er det også viktig med riktig utstyr for å unngå belastningsskader.
Skal du begynne med kjettingtrekk anbefaler jeg også at du går et kurs, eller tar kontakt med noen som er erfarne på området. Generelt vil jeg også anbefale at hunden trekker kjetting og ikke dekk. Kjetting ligger/følger mer stabilt på bakken, slik at trekket gir en jevn og trygg belastning for hunden.
En tommelfingerregel er at hunden kan begynne å trekke ca. 10% av dens egen kroppsvekt. Dette vil dog variere veldig fra hund til hund, og det finnes ingen fasit. Men om du er usikker er det bedre at du begynner med lite vekt i korte strekker, enn at du legger på for mye.
Hunden skal trekke vekten frem av egen vilje og arbeidslyst. Derfor er det viktig at du følger med på hunden din, slik at dere avslutter økten før hunden blir sliten eller lei.
Ski og kickspark på vinterstid
På vinterstid er det veldig hyggelig å kunne ha med hunden i skiløyper og på fjellet. At hunden er vant med å arbeide i front og kan retningskommandoer fra før vil gjøre skituren både hyggeligere og enklere for dere begge.
Man kan også bruke kickspark til hunden om det er nok snø til dette, dog ikke i skiløypene.
Vis hensyn til andre som er ute på skitur, slik at det blir en god dag for alle sammen! 🙂
Forebygging av skader
I denne artikkelen har jeg beskrevet ulike former for trekkarbeid. Jeg anbefaler ikke å gjøre denne typen fysisk arbeid på asfalt. Trekkarbeid på asfalt fører lett til unødige poteskader og trykkbelastninger. Pass også på at både du og hunden har riktig tilpasset utstyr slik at dere ikke pådrar dere skader.
Etter hver treningsøkt er det viktig at du går over hunden for å sjekke etter blant annet ømheter i muskler og poteslitasje. Mange hunder kan lett få sliteskader på potene sine og det er det viktig å forebygge så godt en kan.
Følg nøye med på hundens poter og bruk sokker og potesalve ved nødvendighet.
Hunder som jobber hardt i trekk kan ofte ha nytte av at de alltid har på gode potesokker under trekkarbeid, for å beskytte potene fra slitasje.
Husk at treningen skal være morsom for både hunden og deg! Ikke begi dere ut på for lange og tunge økter i starten, og gi dere før dere blir slitne. Det er ikke hvor langt eller fort man løper, eller hvor tungt man trekker som er viktig. Det eneste viktige er at vi (både hunden og oss tobeinte) får fysisk mosjon som gir mersmak!
Lykke til og kos dere med treningen!