Hundens 5 om dagen
I den første artikkelen om “Hundens 5 om dagen” skrev jeg litt om hva selve konseptet er. Når vi gir hundene våre variert stimuli, og ved å sørge for at de får dekket sine daglige behov, vil vi som hundeeiere oppleve at hundene blir mer harmoniske. Hundene slapper lettere av når de skal og de blir enklere å trene.
Nesearbeid
Denne artikkelen handler om det andre punktet på listen over Hundens 5 om dagen, nemlig nesearbeid. Noe av det som er så fantastisk med nesearbeid er at alle hunder, uansett alder og størrelse vil dra nytte av å bruke nesa si.
Om hunden er 10 uker, eller 10 år spiller ingen rolle og det kreves ingen forkunnskaper for å sette i gang med enkle søksoppgaver.
Nesa er hundens sterkeste organ, og alle hunder bruker nesa si hver dag. For å dekke hundens daglige behov for å bruke nesa si er det lurt å gi hunden mulighet til mer systematisk trening enn kun snusingen den gjør på tur. Når vi legger til rette for egne økter med nesearbeid setter vi dette i system. Det betyr at hundens utbytte blir større. Det er mange måter å organisere en slik trening på. I denne artikkelen vil jeg ta for meg ulike søksoppgaver du enkelt kan gi hunden din hver dag.
Hunder som lærer seg å aktivt bruke, og å stole på, nesa si blir ofte mye roligere og tryggere i ulike miljøer. Vi ser blant annet at hunder som har en del “problematferd” blir enklere å trene når de får brukt nesa si mer aktivt og på jevnlig basis.
Bruk hundens mat
Jeg mener det er en stor fordel å bruke hundens mat i trening av hunden, og ikke bare servere den i en matskål. Hunden får et annet forhold til maten når den må jobbe for den, hunder som ikke er spesielt matglade spiser ofte mer, og vi styrker vår relasjon til hunden samtidig som vi passer på at hunden får det den skal ha i løpet av en dag. Sist, men ikke minst, er det lettere for oss å passe vekten til hunden om vi bruker større deler av hundens matrasjon til trening.
Mat- og godbitsøk
Dette er et typisk eksempel på hvordan du enkelt kan bruke hundens mat samtidig som du gir hunden sunn aktivisering.
Et godbitsøk er en enkel måte å lære hunden å bruke nesa si på.
Har du hage kan du spre maten ut over hagen og la hunden søke etter maten.
Dette er en veldig fin måte å lære hunder som ikke har søkt så mye før å bruke nesen sin. Om hunden din er fersk på søksaktiviteter det lurt å legge ut litt om gangen, og ikke på så store områder de første gangene. Slik vil hunden lettere oppleve mestring ved søket og bli motivert for å etterhvert kunne søke på større områder og i lengre tid før den finner hver bit.
Forsøk så godt du kan å unngå å hjelpe den med å finne maten. Det er ofte veldig fristende for oss å begynne å peke og lokke hunden mot funnene, men dette virker gjerne mot sin hensikt. Hunden finner maten lettere, men den blir samtidig hjelpeavhengig og den bruker ikke nesen sin - den ser til deg hvor den skal gå.
Et slikt søk kan du også gjøre hvor som helst der dere går tur.
I skogen, på sletter, på asfalt – alle disse stedene gir ulike utfordringer for hundens nese. Varier gjerne hvor du legger ut søk, slik at hunden får ulike søksutfordringer. Det vi må huske på da er hvordan ulike overflater påvirker søket. En grei huskeregel er jo mindre vegetasjon, desto høyere er vanskelighetsgraden på søket.
Spor
Det jeg vil beskrive nå er spor etter mennesker. Dette er en fin aktivisering for alle hunder. Å følge sporet eier selv har gått er som regel en ganske enkel oppgave for de fleste hunder, og ikke minst noe de syns er moro!
Et spor kan legges på alle typer underlag, men det er lurt å begynne i skogen ettersom underlaget gjør at det settes igjen mer lukt enn på asfalt. Du kan legge et spor før du går tur, eller du kan legge sporet under turen. Sett fra deg hunden i bilen, få en turkamerat til å holde den, eller bind den til et tre (skal du binde fast hunden er det viktig at du kan ha den under oppsyn og at den fra før har lært å forholde seg rolig når den er bundet). Når du har satt fra deg hunden går du innover i skogen.
Når vi går opp et spor kan vi gå rette linjer, legge inn buer og vinkler. Vanskelighetsgraden kan varieres ved både lengde og antall buer/vinkler i sporet. Legg flere «funn» i sporet (gjenstander/mat) og en super belønning ved sporslutt.
Bruker du mat i sporet er det lurt å legge den i små bokser slik at det ikke blir spist av andre dyr før hunden kommer frem.
Når du er ferdig med å legge sporet og har plassert ut belønningen tar du to gode steg ut til siden og går ut av sporet. Gå tilbake til hunden utenfor sporet. Nå kan du velge om du vil gå sporet med en gang, eller om dere går turen deres først og tar sporet på vei tilbake. Jo lenger sporet ligger før vi går det, jo vanskeligere blir det.
Er dere flere som går tur sammen kan dere legge spor for hverandre, slik at hunden skal følge lukta til en annen enn eier.
Når hunden skal gå sporet er det viktig at vi som førere sier minst mulig og at vi bare beveger oss fremover når hunden jobber med nesa og følger sporet. Men husk at lukt beveger seg, så la gjerne hunden bevege seg noen meter til hver side av sporet.
Når dere har nådd enden av sporet – gå ut på motsatt side av der du gikk ut uten hunden. Dette for å unngå at hunden fortsetter å gå sporet vi gikk tilbake.
Sporklyper er kjekt å ha for at vi skal vite hvor vi har gått, men det er ikke noe vi må ha. Sporklyper kan du enkelt lage selv – kjøp inn klesklyper i tre og knyt fast tynne stoffstrimler. Lyse/sterke farger syns bedre enn mørke.
Tapt apport
Dette er en morsom øvelse å lære hunden når vi er ute på tur. Dette betyr rett og slett at vi “mister” noe langs turen og at hunden skal søke opp det vi har mistet og hente gjenstanden til oss. I begynnelsen er det selvsagt lurt at du “mister” gjenstanden med vilje og at den blir liggende i nærheten når du ber hunden søke den opp. Det er fint å begynne med en middels stor gjenstand, for eksempel en hanske eller lignende. Etterhvert som hunden mestrer oppgaven kan du øke vanskelighetsgraden ved å gå lenger vekk fra gjenstanden før du sender hunden i søk, og du kan bevege deg bort fra stier og veier og “miste” gjenstanden der.
En forutsetning for at denne øvelsen skal gå bra er at hunden kan apportere, altså plukke med gjenstander og komme inn til deg med dem.
Gjemsel
Dette er en øvelse du kan gjøre alene (utenom tiden med båndtvang), eller sammen med noen. Om du gjør dette alene er det en forutsetning at du har en hund som kan være løs uten å stikke av, jakte og liknende.
I et øyeblikk hvor hunden ikke følger med på hvor du befinner deg gjemmer du deg. Pass på at du likevel kan ha kontroll over hvor hunden er, selv om den ikke ser deg. Hundens oppgave blir nå å finne deg igjen. Du kan rope en gang på hunden for å gjøre den oppmerksom på at du er borte og at den må lete etter deg. Noen hunder kan bli engstelige om eieren bare forsvinner, vær oppmerksom på dette og avslutt om du ser at hunden blir redd.
Er du sammen med andre kan dere bytte på hvem som gjemmer seg og som hunden må finne. Når personen har gjemt seg er det en god start at denne personen gir fra seg en lyd, slik at du kan sette hunden i gang med å finne mennesket. Etterhvert som hunden begynner å kjenne igjen denne “leken” kan du sette den i søk med en egen kommando for denne typen søksøvelse.
Søk etter spesielle lukter
Som beskrevet i artikkelen om Nosework kan vi lære hunden spesielle lukter. Dette behøver ikke være luktene vi bruker i Nosework, det kan være hva som helst, for eksempel en bit av hundens leke, te (utvannet eller papiret posen ligger i), penger, nøkler osv. Hunden kan også lære seg mange forskjellige lukter, så her er det du som bestemmer hva du vil hunden skal kunne søke etter.
Når hunden har lært lukten godt kan vi plassere luktgjenstandene ulike steder og la hunden finne dem. Du kan legge ut søk både ute og inne. Inne i kjente miljøer er enklere enn ute. Begynn med litt enkle plasseringer og varier vanskelighetsgraden etterhvert som hunden mestrer og blir bedre kjent med lukten. Legger du ut det hunden skal søke etter i ulendt terreng får hunden utfoldet seg mer fysisk i tillegg til at den aktivt bruker nesa si.
Dette er et utvalg av våre favoritter av hverdagslig nesearbeid. For ordens skyld vil jeg presisere at jeg mener ikke at dere skal gjøre alle øvelsene beskrevet over i løpet av en dag, eller hver dag. Jeg har beskrevet et knippe øvelser dere kan velge mellom. Det er selvsagt mange andre søksaktiviteter vi kan gjøre med hundene våre - kan det luktes kan det finnes 😉
Lykke til og kos dere med treningen!